Anniek Pheifer: ‘Een relatie bestaat niet alleen uit Instagram-momenten en goede sex’

anniek pheifer

In het Gouden Kalf-winnende ‘Aanmodderfakker’ speelt ze de verbitterde zus van een eeuwige student die maar niet volwassen wil worden. In real life is Anniek Pheifer (37) gelukkig een stuk relaxter, blijkt als we een kroketje met haar trekken.

Is het zoals je je had voorgesteld, ouder worden?

“Nee, het is veel leuker. Als twintiger dacht ik: oud worden, bèèèh, ik ben gelukkig nog lang geen veertig. Nu ga ik richting de veertig en er is niks ergs aan. Sterker nog, ik vind het superrelaxed. Als ik zoiets las in een interview toen ik 24 was, dacht ik: yeah right, jij wilt gewoon 24 zijn. Maar dat is niet zo. Tuurlijk heb ik soms heimwee. De romantiek van een glorieuze toekomst die nog helemaal voor je ligt, dat mis ik weleens. Dat alles nog moet gebeuren, dat je zeker weet dat je gaat doorbreken en een Oscar zal winnen. Sommige dingen zijn nu gewoon uitgesloten.”

Is dat makkelijk te accepteren?
“Ik heb keuzes gemaakt en daar hoort bij dat ik bepaalde dingen niet heb gedaan. Dat is kut, want we willen altijd alles. En we moeten eigenlijk ook alles, van onszelf en van elkaar. Je bent een beetje een sukkel als je niet doet wat je wilt. Je moet passie hebben, je hart volgen, gelukkig zijn! Gelukkig zijn? Ik hoorde laatst een psychiater op de radio, over het feit dat ongeluk helemaal geen plaats meer mag hebben in onze levens. Terwijl het er een essentieel onderdeel van is. Door je ongeluk te delen met je dierbaren, maak je verbintenissen. En dat is geluk, de banden die je hebt met mensen. Toen wij trouwden, zei mijn man (acteur René van Zinnicq Bergmann, red.): ‘Ik ben er voor je op alle mooie momenten en in slechte tijden.’ Maar dan veel mooier verwoord. En hij zei ook: ‘Maar ik ben er vooral op de gewone dagen, want die zijn er het meest.’ Ik dacht: ja, dat is zo, gewoon is er het vaakst. Dat moet je maar omarmen. En lief zijn voor elkaar.”

Het is niet altijd vlammende passie?

“Nee. Soms denk ik wel: het is jammer dat ik nooit meer hopeloos en hartstochtelijk verliefd kan worden op iemand. Als je midden in een verliefdheid zit, is dat net drugs. Heel geinig. Maar dat kan niet meer en als ik wel verliefd word, is het heel kut, want ik heb kinderen en een man. Daar moet je niet aan denken. Aan de andere kant: als je jong bent, ben je vooral bezig met iemand vinden om je leven mee te delen. Het is ook nooit goed. Het wordt ons ook maar aangesmeerd, dat het altijd fantastisch moet zijn. Maar een relatie bestaat niet alleen uit Instagram-momenten met champagne en aardbeien en goede sex.”

Het hele interview met Anniek lees je in VIVA 8, die tot dinsdag 24 februari in de winkels ligt!

INTERVIEW IRIS VANDEMOORTELE | FOTO HANNAH LIPOWSKY