Anti-kraak & smaak: Lianne woont in het roze kasteel op Land van Ooit

In een schoolgebouw, parochiegebouw of kasteel: mensen die anti-kraak wonen, leven in geweldige paleizen. Zoals Lianne, die in het roze kasteel op het voormalige themapark Land van Ooit woont. En dat voor een prikkie!

Krakers op de kust

“Na mijn echtscheiding was ik op zoek naar woonruimte, maar wel met een beperkt budget. Ik kwam bij leegstandspecialist Camelot Europe terecht, waar me verteld werd dat er een bijzonder pand beschikbaar was. Meer niet. Later bleek het om het Roze Kasteel te gaan. Ik ben op bezichtiging geweest en heb direct ‘ja’ gezegd. Dat betekende wel dat ik er diezelfde avond moest gaan slapen, omdat krakers van plan waren het pand in gebruik te nemen. Ik nam een stoel en een luchtbed mee en bracht er de nacht door. Ik heb niet veel geslapen die nacht, maar dat kwam ook omdat ik een pomp voor mijn luchtbed vergeten was, haha.”

Geen feestje

“Ik was 52 jaar toen ik anti-kraak ging wonen, en heb mezelf weleens afgevraagd of ik daar niet te oud voor was. Is dat niet meer iets voor studenten? Maar ik bleek geen uitzondering, ik ken een man van 80 die nog steeds anti-kraak woont. Daarnaast zijn er aan dit pand een aantal regels verbonden. Er mogen geen feesten gegeven worden. Je mag maximaal tien man uitnodigen en dat maakt het voor studenten minder interessant. Mijn verjaardag vier ik in delen: de ene dag voor familie, de andere voor vrienden.”

Hallo, is daar iemand?

“Bang zijn zit niet zo in mij, ik voel me hier redelijk veilig. Eén keer heb ik wel een enge situatie meegemaakt. Ik kwam ’s avonds thuis en toen stond er een deur open en er was een raam ingegooid: een inbreker op bezoek. Gelukkig waren de beveiliging en buren snel ter plaatse. Sinds het gebied rond het kasteel open is voor wandelaars, is er meer overlast. Er worden ramen kapotgemaakt en soms lopen mensen zomaar het huis binnen. Ik mis privacy, je kunt niet meer in bikini in het gras liggen. Het is logisch dat het ruime park nu in gebruik is hoor, het is er prachtig, maar voor mezelf vind ik het niet altijd fijn.”

Jeugdsentiment

“Mijn woonkamer zit boven de ingang, waardoor ik prachtig uitzicht heb op de slotgracht. In alle seizoenen valt hier zoveel moois te zien. De vogels, de bomen en het groen. Ik kan daar echt van genieten. Dat is niet het enige fijne, hoor. Sinds ik hier woon kan ik vaker op vakantie en uit eten met mijn kinderen en kleinkinderen. Ik ben niet zoveel geld kwijt aan huur, gas, water en licht. Ook vind ik de verhalen rond het pand altijd bijzonder om te horen. Onlangs was hier nog een oud-medewerker van het Land van Ooit en kwam er een gezin langs wiens vader hier ooit gewoond heeft. En natuurlijk de geschiedenis niet te vergeten. In het gebouw, dat eigenlijk Kasteel d’Oultremont heet, hebben allerlei graven en gravinnen gewoond. Maar de meeste mensen herinnert het aan hun jeugd, omdat het onderdeel was van het Land van Ooit.”

Wil je het hele artikel over anti-kraak lezen? Het artikel staat in VIVA 36 die vanaf vandaag in de winkel ligt. Of bestel hier het nummer.

Beeld: Sjoerd Geuke
Tekst: Katy Boer

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.