Anti-teek-tips: zo bescherm je je tegen tekenbeten

tekenbeten

Het maandenlange binnen zitten is eindelijk tot een einde gekomen, de zon is daar! We sjezen met z’n allen naar parken, bossen en meertjes en dat is heerlijk, maar ook oppassen geblazen. In onze knieholtes, oksels, liezen en andere verstopplekjes kunnen zich namelijk teken gaan nestelen.

Ondanks dat de beten van de sneaky bastards pijnloos – en als de teek niet besmet is – onschuldig zijn, zijn ze wel irritant. Daarnaast is ongeveer 20% van de teken drager van de Borrelia-bacterie, die Lyme kan veroorzaken. Belangrijk dus dat je goed oplet, daarom hebben we voor jou de beste anti-teek-tips opgesomd!

  • Voordat je op pad gaat, is het verstandig tekenradar.nl te checken. De site laat precies zien waar in het land tekenactiviteit is waargenomen.
  • Teken reageren op de warmte die van je huid afkomt. Dus ga je de natuur in, draag dan bedekkende kleding. Pas vooral op met hoog gras.
  • Ben je erop uit geweest? Controleer achteraf je lichaam goed, vooral op warme plekken. Knieholtes, liezen, oksels, je nek, achter je oren, borststreek en ja, ook je bilnaad.
  • Een teek gespot? Neem een tekenpincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken en trek ‘m er recht en langzaam uit. Als het niet goed lukt, raadpleeg dan de huisarts.
  • Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium en houd het de komende weken goed in de gaten.
  • Noteer tijd en datum van de tekenbeet, dit kan in de toekomst nog weleens handig zijn.

Meer over teken en wat de little fuckers kunnen veroorzaken lees je in VIVA 20. Je kunt deze HIER online bestellen.

Beeld: iStock