Arie Boomsma: ‘Ik voel me beter bij kortstondige relaties’

arie boomsma

He, fijn: we zien Arie Boomsma (40) weer overal. Vorige week nog in Alle Dagen Seks, waarin stellen de uitdaging aangaan om elke dag tussen de lakens te duiken. Maar ook binnenkort zien we de boomlange knapperd volop, in De Wandeling (vanaf 6 september op NPO2) en in een nieuw seizoen van Uit De Kast (te zien vanaf 23 september op NPO3). VIVA sprak met Arie, over – hoe kan het ook anders? – de liefde. En sex, natuurlijk.

Wat denk jij dat elke dag sex hebben oplevert? “Ik denk dat er een gekke tegenstelling is: het natuurlijke idee is dat sex fijn moet zijn, en op eigen initiatief. Door het elke dag te doen, maak je er nu iets verplichts van, iets wat je moet plannen en overleggen. Hoe ervaar je dat? Dat vind ik vooral interessant. Doen ze het elke dag even snel om het af te vinken of echt voor de intimiteit? En als die groeit, waar heeft dat dan mee te maken? Ik kan er als interviewer dus veel kanten mee op. Sex is een mooi, fascinerend onderwerp. Ik praat er zelf graag over, hoe moeilijk en kwetsbaar het soms ook is. Wat vind je lekker? Wat vind je fijn? Ik geloof erg in de zoektocht naar het lichaam: je moet elkaar blijven ontdekken, een sexleven is nooit klaar. Dat vind ik prachtig. Bovendien: je kunt fysiek niet dichter bij elkaar komen dan door sex te hebben. Maar hoe werkt het op het mentale vlak? Ik denk daar veel over na. Hebben we nog wel echt geduld en aandacht voor elkaar in dit shuffle-tijdperk? Ik bedoel: alles gaat snel tegenwoordig. We hebben geen geduld meer voor YouTube-filmpjes van acht minuten, maar ergens hopen we allemaal dat onze relaties wél lang duren. En hebben we geen relatie, dan shuffelen we door met onenightstands en scharrels. Dat is erg iets van nu.”

Strijd je daartegen? Of doe je het zelf ook? “Onenightstands heb ik geprobeerd, maar het is niets voor mij. Ik werd er erg onrustig van. Zodra er sex in het spel is, raak ik toch een beetje gehecht. Veel vrienden van mij kunnen met iemand naar bed gaan en dan niets meer laten horen. Ik kan dat niet, wil toch altijd even contact houden. Ik voel me beter bij kortstondige, impulsieve relaties. En dan maak ik vanaf het begin wel meteen duidelijk dat ik niet op zoek ben naar iets vasts. Ik vind het belangrijk daar eerlijk in te zijn. Maar ik shuffle dus ook, inderdaad.”

Dat is een groot verschil met een paar jaar geleden, toen je altijd zei dat relaties voor jou alleen werken als ze serieus en exclusief zijn. “Klopt: ik heb lang gezegd dat ik pas intiem wil zijn met een vrouw als ik zeker weet dat het écht iets kan worden. Mijn eerste relatie duurde veertien jaar, en zij was voor mij de eerste en enige. Nooit heb ik de behoefte gevoeld om vreemd te gaan, ondanks dat ik altijd veel aandacht kreeg. Maar nadat het met haar uitging, nu vier jaar geleden, merkte ik dat ik mezelf wel erg veel druk oplegde om datzelfde gevoel na te willen streven. Bij elke date dacht ik na een halfuur al: waar gaat dit heen? Is zij het voor mij? Dat werkte niet. Ik moest echt leren losser te worden, in het moment te leven. Als ik interviews met mezelf teruglees, zie ik mezelf daarin langzaam verschuiven. Ik ben op een andere manier naar relaties gaan kijken. Het ideaal is voor mij nog steeds om monogaam met een vrouw mijn leven te delen. Ik geloof totaal niet in open relaties. Maar ik twijfel inmiddels wel over de ideale vorm van een relatie. Ik praat er veel over met vrienden van me die net zo’n onregelmatig leven leiden als ik. Is dit niet de tijd dat je moet accepteren dat je ook samen kunt zijn zonder in hetzelfde huis te wonen? Dat je je eigen leven leeft, maar wel parallel aan elkaar? Ik weet niet of alles samendoen of zelfs samenwonen wel bij me past. Op dit moment denk ik van niet.”

Het gehele interview met Arie lees in je VIVA 36, die vanaf woensdag 27 augustus in de winkels ligt.

Interview: Fleur Meijer Beeld: Sjoerd Geuke