Art Rooijakkers gaat het criminele pad op

art rooijakkers

We kennen ‘m het beste als mr. Wie is de Mol, maar Art Rooijakkers (37) duikt vanaf februari in een nieuw, spannend avontuur. In ‘Bureau Rooijakkers & Verster’ gaat hij samen met Lauren Verster op zoek naar antwoorden in de criminele wereld. VIVA sprak met Art.

Onbewoond eiland
Zo vroegen we de presentator wat ‘m fascineert aan crime. “Dat alles wat met crime en geweld te maken heeft ons raakt. Neem de kopschoppers in Eindhoven, de jongens die een andere jongen ogenschijnlijk uit het niets volledig in elkaar trapten. Ze bleven tegen zijn hoofd schoppen. Bijna iedereen vindt dat ze veel te licht gestraft zijn. ‘Je moet ze eigenlijk naar een onbewoond eiland afvoeren en ze dan in de steek laten.’ Of: ‘De doodstraf.’ Andere mensen zeggen juist: ‘Je moet die jongens niet zomaar op internet zetten, want iedereen begaat wel een fout als ie puber is.’ Ik vind het interessant om te onderzoeken of je eerste mening uiteindelijk klopt.”

Rookgordijnen
In Wie is de Mol was Art een slinkse kandiaat. Lachend: “Het klopt, ik speelde continu een dubbel spel. Ik zorgde dat ik goed in de groep lag, maar ook dat ik tegen de een dit zei en tegen de ander dat. Ik moest mijn kop erbij houden. Ik wierp actief rookgordijnen op, strooide iedereen zand in de ogen. Veel mensen dachten dat ik de mol was. Toen ik het terugzag op televisie schrok ik best een beetje van mezelf. Ik dacht: als ik me in een hoek gedreven voel, ga ik dit dus doen. Ik heb mensen actief het spel uitgewerkt, ook de mensen met wie ik een vriendschapsband had opgebouwd. Nog zonder schuldgevoel ook.”

Doorgesnoven cokehead
De vriendenclub van Art is hecht: ze zijn al bijna twintig jaar bij elkaar. Ook is Art al ruim tien jaar samen met zijn vriendin. “Als je in deze wereld niet uitkijkt, ga je wel heel erg in jezelf geloven. Zonder mijn vrienden en vriendin was ik misschien een doorgesnoven cokehead  die in een slechte soap was gaan spelen. De televisiewereld is best vluchtig, tijdens een project ga je intensief met elkaar om, daarna is dat vaak totaal voorbij. Als je dan geen sterke thuisbasis hebt, kun je je wel eens heel ongelukkig voelen, denk ik.”

Meer weten van Art? In (de trouwens misdadig leuke) VIVA 6, die vanaf woensdag 29 januari in de winkels ligt, lees je het gehele interview.

Foto: Sjoerd Geuke