VIDEO: Vrouwen sprongen als hyena’s op Barry Atsma’s Tinder-profiel

barry atsma

Vrouwen staan voor hem in de rij en zo’n beetje elke moeder hoopt ‘m te verwelkomen als schoonzoon. Toch slaapt acteur Barry Atsma (42) nog altijd alleen in zijn grote nieuwbouwhuis. Waar gaat het mis? En: wat zoekt hij eigenlijk in een vrouw?

Je hebt lange tijd een stabiel gezinsleven gehad: vrouw, kinderen, nieuwbouwhuis. Mis je dat als je nu thuiskomt in een leeg huis?

“Dat heb ik een tijdje heel erg gehad, maar ik ben op dit moment blij met de situatie. Ik heb een goed contact met mijn ex-vrouw: we zijn nog steeds een gezin, maar dan in een nieuwe samenstelling. Mijn kinderen van acht en vijf hebben het erg naar hun zin. Het is prima zo, maar een echte vaste liefde zou ik wel weer eens leuk vinden.”
Is het met zo’n bekende kop lastig om een serieuze relatie te krijgen?
“Een radioprogramma heeft voor de grap een keer een profiel voor me aangemaakt op Tinder. Vrouwen sprongen er als een club hyena’s bovenop. Nee, dat is niets voor mij. Ik voel sowieso meteen of iemand voor mij of m’n bekendheid gaat, dus dat staat me niet in de weg. Wel merk ik dat sommige vrouwen een bepaald plaatje in hun hoofd hebben van mij: ze denken dat ik een combi- natie ben van Stijn in ‘Komt een vrouw bij de dokter’ en Matthias in ‘Loft’. Maar dat zijn rollen, het is niet wie ik ben. Ik woon in een nieuwbouwwijk, doe mijn werk en heb eigenlijk een heel doorsnee leven. Vanmorgen heb ik bijvoorbeeld heel normaal, zoals iedereen dat weleens doet, een televisie gekocht. Zo’n hele grote, want daar houden mannen van.”
Denk je dat je door het mislukken van je huwelijk voorzichtiger bent geworden?
“Niet per se voorzichtiger, maar je merkt wel dat je bagage met je meedraagt. Ik heb twee kinderen én een druk leven: het blijkt ingewikkelder dan het aanvankelijk lijkt om daar iemand te laten inpassen. Alleen al soms om praktische redenen: ‘Hé, leuk dat je er bent, ik moet eerst even de kinderen ophalen en daarna huiswerk met ze maken, en dit weekend zijn er trouwens drie kinderfeestjes en moeten we naar de hockeywedstrijd van Zoë: leuk als je daar ook bij bent!’Daar moet iemand maar net zin in hebben.”

Je zei ooit dat je lange tijd alles aanpakte uit angst om iets te missen. Hoe is dat nu?

“De eerste tien jaar van mijn carrière heb ik overal ‘ja’ op gezegd. Daar heb ik geen spijt van, maar – dit wordt een beetje een ouwelullenverhaal – ik word ouder, ervarener en merk: er is weinig tijd in het leven, dus ik moet nu doen wat ik wil doen. Mijn kinderen zijn heel belangrijk voor me, ik besteed veel tijd aan ze en dat bewaak ik ook heel goed. Kan ik tijdens een bepaald project niet om half zes ’s avonds bij de bso staan, dan ben ik niet de man voor dat project.”
Tegelijkertijd speel je in de ene buitenlandse productie na de andere. Waarom trekt dat je zo?
“Ik wil absoluut in Nederland blijven wonen en werken, maar het bevalt me heel goed om zo nu en dan iets internationaals te doen. De uitdaging is leuk: opnieuw beginnen. De mensen kennen me daar niet, dus ik heb minder te maken met het hokje waarin ik gestopt word in Nederland. Neem de rol van manipulatieve backpacker die ik in de serie ‘Tatau’ speel: die zou hier eerder naar Tygo Gernandt zijn gegaan, terwijl het een rol is die bij me past.”

Kun je geen genoeg krijgen van Barry? Van de fotoshoot bij dit interview maakten we een achter-de-schermenfilmpje.

Het hele interview met Barry lees je in VIVA 7, nu in de winkel!
INTERVIEW MADELIEF PRIEM. FOTO’S HANNAH LIPOWSKY