Bas Kosters: ‘Ik kan ontzettend burgerlijk zijn’

bas kosters

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week hebben we een date met Bas Kosters (38), die al jaren furore maakt als modeontwerper.

Interview: Michelle Bakker | Foto’s: Anke van der Meer

Het is twaalf uur ’s middags als de zon vol in mijn gezicht schijnt en ik Bas in de verte zie fietsen. Met een grote zonnebril, cowboyjasje, dito laarzen en de karakteristieke piercings in zijn gezicht herken ik hem van meters afstand. We hebben afgesproken om te lunchen. Bas richtte in 2005 de Bas Kosters Studio op en werd bekend door zijn herkenbare designs en samenwerkingen met onder meer Zeeman, Wehkamp en Bugaboo. In 2012 baarde hij opzien door ‘de penisbroek’: een legging boordevol, jawel, penissen. Daarnaast organiseert hij samen met dj Wannabe A Star sinds 2007 zijn beruchte Anti-fashion party’s, als tegenhanger van de Amsterdam Fashion Week. Eigenlijk verwachtte ik dat ik met deze excentrieke designer een drankje zou doen in een drukke bar of club, maar zijn keuze viel op het relatief rustige Caffe Oslo. Ik ben een beetje nerveus; ik heb Bas nog nooit ontmoet en in mijn achterhoofd zweeft het stigma van een typisch grillige kunstenaar. Maar als hij zich voorstelt, oogt hij relaxed, zijn vriendelijke ogen twinkelen en hij neemt alle tijd als de fotograaf hem vraagt om voor wat foto’s te poseren.

Is het al tijd voor een wijntje?

“Ja, lekker toch, zo in het zonnetje? Mooi hè, zoals de zon schittert in het water. Ik vind dat echt prachtig. Kan er uren naar kijken. Wist je trouwens dat hierachter een leuk vintagewinkeltje zit? Ik moet daar straks even naartoe, ik kan er heerlijk neuzen tussen al die spullen.”

Nee, ken ik niet. Ben je zo’n verzamelaar?

“Ja, en blijkbaar zit het in de familie. Deze week was ik bij mijn moeder om wat kamers op te ruimen en kwam van alles tegen. Ik heb het een en ander meegenomen voor in mijn eigen huis, ook al staat dat inmiddels ook al behoorlijk vol. Ik vind het een mooi idee als er spullen 
in mijn huis staan die door de familie zijn gegaan, van generatie op generatie.”

Ben je een familiemens?

“Ja, ontzettend! Ik ga vaak bij ze langs en hecht ontzettend veel waarde aan mijn familie. Ik heb in de laatste jaren ook gemerkt dat ik in sommige dingen best wel op mijn moeder lijk. Zij gaat bijvoorbeeld liever nooit op vakantie en is heel honkvast. Ik vond dat altijd frappant, maar ik merk dat naarmate ik ouder word, ik het in Amsterdam toch ook wel fijn vind en niet per se weg hoef. Dat was vroeger anders. Ik heb weleens gedacht: moet ik niet naar Londen of Parijs? Maar ik heb hier mijn studio, mijn huisje, mijn vrienden. Ik hou van die vastigheid.”

Het hele interview met Bas Kosters is te lezen in VIVA 16. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.