Benja Bruijning: ‘Het leek me onmogelijk dat ooit iemand van me zou houden’

Benja Bruijning

Goed nieuws: Neerlands lekkerste krullenbol Benja Bruijning (32) is binnenkort te zien op twee plekken tegelijk. Namelijk in toneelstuk ‘Lulu’ én in de bioscoopfilm ‘De Helleveeg’. Hij heeft het druk, maar vindt dat prima. ‘Eerder deed ik niet zo veel, en dat was saai.’

Interview: Fleur Baxmeier | Foto’s: Hüsne Afsar

Je noemt jezelf lui, maar speelt tegelijkertijd in tig films, series en toneelstukken. Hoe rijm je dat met elkaar?

“Ik heb weleens een jaar gehad waarin
ik voornamelijk thuis op de bank zat te dubben: vind ik dit project interessant voor mijn carrière, wil ik dit wel? Ik deed niet zo veel en dat vond ik saai. Ik vind het prettiger als ik van de filmset naar het theater word gereden om vervolgens thuis snel mijn teksten voor de volgende dag te leren. Het komt erop neer dat ik vaak weerstand heb om iets te gaan doen, maar als ik het doe, dan doe ik het zo goed mogelijk.”

Geldt dat voor alles wat je doet?

“Ja. Stel dat ik koffie ga zetten, dan wil ik dat het een perfecte koffie is. De piston (de steel met daaraan de filterhouder die je vult met koffie, red.) netjes schoongemaakt, het apparaat opgewarmd, de koffie op de juiste dikte gemalen, het schuimen van de melk op exact het goede moment klaar…”

Maar omdat dat zo veel werk is, doe je het liever helemaal niet.

“Precies! Een deel van mijn luiheid wordt veroorzaakt door het nastreven van perfectie. Ik wil dat het perfect is
en anders hoeft het van mij niet. Zo
hebben Anna (Drijver, red.) en ik geen fatsoenlijke theepot, omdat ik een theepot wil die én mooi is én kan schenken zonder te morsen. Ik begrijp werkelijk niet dat er zo veel theepotten worden ontworpen die niet functioneren. Daar wil ik gedegen onderzoek naar doen: vind ik dit een mooie theepot? Lekt ie niet? Maar dat onderzoek doe ik niet en daarom drinken we sinds onze theepot anderhalf jaar geleden kapotging thee uit een thermoskan.”

Wordt Anna nooit gek van jou?

Lachend: “Jawel. Want ik wil alles tot in de puntjes duidelijk hebben. En discussiëren hè. Over alles. Compleet met allerlei zijlijntjes, redeneringen en het terughalen van bepaalde zinnen. Dat is mijn 
valkuil. Verschrikkelijk.”

Het hele interview met Benja Bruijning is te lezen in VIVA 11. Je kunt het blad online bestellen of lezen via Blendle.