Biertje backstage: ‘Sex op een festival? Na dag één wordt het ranzig’

backstage bands

VIVA dronk op Paaspop biertjes met de leukste mannelijke artiesten van dit moment: Lucas Hamming, Fresku,Torre Florim van De Staat, David Achter de Molen en Christoffer van Teijlingen  van John Coffey, Johannes Sigmond (beter bekend als Blaudzun) en David Douglas en Jett Rebel. En zoals het vaak gaat op een festival kwamen we terecht in een rollercoaster ride. Van drank, drugs en festivalsex tot lepeltje-lepeltje met Geert Wilders.

Interviews Annemarie van Looij | Foto’s Daphne Ponsteen
Met dank aan Ron van Hal, organisatie Paaspop

Wie: Jett Rebel (25)
Drinkt: bier
Je kent hem: van zijn albums ‘Venus & Mars’, ‘Hits For Kids’ en zijn laatste plaat ‘Truck’
Je ziet hem: op Julianapop (19 juni in Den Helder), Parkpop (26 juni in Den Haag), Concert At Sea (1 en 2 juli in Brouwershaven), Festival De Beschaving (2 juli Utrecht)

Heb je voorafgaand aan een optreden een biertje nodig?

“Zeker. Ik had tijdens de afgelopen tour een paar alcoholvrije dagen om te kijken hoe dat was. Toen kwam ik erachter dat ik het dus echt nodig heb om te ontspannen. Ik heb een tijdje whiskey gedronken op het podium, maar dat was geen goed idee. Ik werd iets te gezellig tijdens het spelen.”

Ben je zelf ook een festivaldier?

“Ik hou van de sfeer en de vrijheid, maar ik vond het wel altijd erg duur. Ik ben zelf een paar keer gratis bij Lowlands naar binnen gesneakt. Van een stuk van mijn rugzak maakte ik een polsbandje, met kauwgom schreef ik de woorden ‘Lowlands’ er op. Ze trapten er gewoon in. Mocht iemand van Lowlands dit lezen: ik ben bereid om het geld alsnog te betalen, hoor. Ik heb trouwens ook bekertjes geraapt, die kon je dan omruilen voor muntjes. Kon ik weer bier halen.”

Heb je een speciale festivalvriend met wie je vaak optrekt?

“De Nederlandse muzikantenscène is een klein wereldje. Het is altijd leuk om elkaar op de festivals weer tegen te komen. Als het festivalseizoen van start gaat, voelt het als een soort schoolbal: iedereen is er. Zeker als je overal staat, zie je steeds dezelfde koppen en daaruit kan ook weer een soort van vriendschap ontstaan. Ik kan het bijvoorbeeld goed vinden met Typhoon, we chillen samen ook regelmatig. Met hem bespreek ik bijvoorbeeld hoe het is om als soloartiest te leven. Hij begrijpt me en dat is wel fijn. Soms kan het best heavy zijn, je hebt toch veel verantwoordelijkheid en voelt de druk. Maar na een paar biertjes ben ik dan weer klaar om te feesten.”

Een kijkje in het leven van Jett Rebel

Wie: Lucas Hamming (22)
Drinkt: alcoholvrij bier, want hij moet het podium nog op
Je kent hem: als huiszanger van DWDD. Hij brak vorig jaar door met de hit ‘Never Let You Down’ van zijn album ‘Ham’
Je ziet hem: onder andere op Pinkpop (10 t/m 12 juni in Landgraaf), Concert At Sea (1 en 2 juli in Brouwershaven) en Zwarte Cross (21 t/m 24 juli in Lichtenvoorde)

Met wie zou jij weleens een slaapzak willen delen?

“Máxima! Ze is zo mooi. En zo onbereikbaar. Ik zou graag Spaans met een Argentijns accent van haar leren.”

Wat is je mooiste backstage moment?

“Daar was ik zelf niet bij. Al was dat wel de bedoeling. Ik was met mijn vader, moeder en broer naar een concert van The Arctic Monkeys in Frankrijk. Ik ben groot fan en we hingen rond bij de tourbus in de hoop dat we ze zouden zien. Op een gegeven moment liep ik even weg. Vlak daarna belde mijn vader dat ik nú moest komen. Mijn broer en hij waren backstage. Ze hadden zich door de security heen gebluft met een FreeBees-pas en stonden vlakbij mijn helden. Ik was helaas te laat. Maar gelukkig heb ik ze zelf onlangs mogen interviewen. Dat was echt een droom die werkelijkheid werd.”

Wat zit er altijd in jouw festival beautycase?

“Tijdens de clubtour had ik een cheap ass luchtje gekocht voor de hele band om te gebruiken. Ik vind het mooi als een bepaalde geur herinneringen terugbrengt aan een periode. Dus ik had voor twee vijftig dat nep-Davidoff luchtje gekocht. Voor dit festivalseizoen moet ik een ander goedkoop luchtje scoren, want die fles is bijna leeg. Oh ja, en zonnebrand. Dat is een absolute festival must have!”

Benieuwd naar de interviews met Fresku,Torre Florim van De Staat, David Achter de Molen en Christoffer van Teijlingen  van John Coffey, Johannes Sigmond (beter bekend als Blaudzun) en David Douglas? Check dan VIVA 23! Het blad ligt nu in de winkels of kun je hier online bestellen. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle.