Mike Weerts: ‘Ik moest blijkbaar eerst goed op m’n bek gaan’

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week zitten we in de kroeg met acteur Mike Weerts (33), die op zondag 1 mei te zien is in ‘Op de dijk’. De telefilm wordt om 21.20 uur uitgezonden bij NPO 3.

“Geen idee of dit een leuke tent is.” Mike kijkt om zich heen. We zitten aan een tafeltje in café De Driesprong in Landsmeer. “Ik ben net hierheen verhuisd, na elf jaar Amsterdam. Dit is het eerste café dat ik uitprobeer.” Het is vrijdagavond en de barvrouw schuift een kolossale kelk speciaalbier onder Mikes neus.

Zijn dat de Brabantse hoeveelheden?

“In het dorp waar ik opgroeide (Overloon, red.) wel ja. Daar wilde je niet onderdoen voor je vrienden. Op den duur kon ik wel een krat bier op, en dan was ik niet eens apelam. Kwestie van conditionering. Afgelopen zaterdag ging ik met vrienden naar een feestje in Rotterdam. Tien biertjes kostten me de grootste moeite. Voorheen was dat het voorgerecht, daar sloeg je je doorheen vóór het echte werk. Ik ben toch wat jaartjes ouder geworden.”

Wanneer was de laatste keer dat je echt dronken was?

“Vorig jaar met carnaval. Toch weer in Brabant. Het was een mooie avond, al kan ik me niets specifieks herinneren. De volgende dag had ik vier paracetamol nodig voor ik normaal uit m’n ogen kon kijken. Elk jaar is het vaste prik: samen met mijn vrouw richting het zuiden met carnaval. Zij komt uit het Limburgse Venray, dat ligt pal naast Overloon. Het grappige is dat we elkaar al die tijd nooit hebben ontmoet; pas toen ik op mijn twintigste in Eindhoven woonde, leerde ik haar kennen. Elke carnaval switchen we van dorp: het ene jaar naar Venray, het andere naar Overloon.”

Gaan jullie vaker samen uit?

“Zeker. Als er een leuk feest is, gaan we daarheen met vrienden. We zijn allebei gezelschapsdieren. Nu we twee kinderen hebben, kiezen we wel wat vaker voor een rustige variant: thuis koken voor vrienden of samen naar een wellnessresort.”

Is je leven erg veranderd sinds je vader bent geworden?

“Ik maak andere keuzes. Ik kan natuurlijk elke vrijdagavond op stap gaan, maar dan ben ik de volgende dag brak en dat wil ik niet. Ik ben liever fit zodat ik leuke dingen met mijn kinderen kan doen. Het enige dat je met kinderen niet meer kunt, is spontaan eropuit gaan. Op dat vlak lever je wat vrijheid in.”

Wilde je altijd al kinderen?

“Heel graag, maar alleen met iemand met wie ik dat echt wilde. Niet hoe dan ook. Bij mijn vrouw had ik dat gevoel. We waren negen jaar samen en echt toe aan een volgende stap. Ik kan me herinneren dat we met vrienden op het strand waren en ik keek hoe het zoontje van een vriend met zijn handjes om zijn vaders nek hing. Toen dacht ik: ik wil ook zo’n wezentje dat ik intens kan knuffelen, dat afhankelijk van me is. In 2013 werd onze eerste, Ties, geboren.”

Je komt over als een zorgzaam type.

“Ben ik ook. Dat heb ik van mijn ouders, allebei warme, sociale mensen. Door mijn vader ben ik een sociaalpedagogisch opleiding gaan doen. Hij werkte met mensen met een verstandelijke beperking, in een werkplaats maakten ze speelgoed van hout. Ik hielp soms mee. Daar vond ik wat ik op school niet vond: creativiteit en uitdaging. Als scholier was ik een teringjong, altijd druk. ‘Alsof ik niet kan meedraaien in de maatschappij als ik de Stelling van Pythagoras niet ken,’ zei ik dan tegen mijn wiskundeleraar. En dan werd ik weer de les uit gegooid. In die werkplaats van mijn vader voelde ik me nuttig.” Het hele interview met Mike Weerts is te lezen in VIVA 5. Je kunt het blad online bestellen of lees het artikel op Blendle.  

Tekst: Jasmine Groenedijk Foto’s: Anke van der Meer