Biervertier: Pim brouwt zijn eigen bier

Een starterspakket van de brouwmarkt, een filmpje op YouTube, even oefenen en voor je het weet, heb je je eigen bier gebrouwen. Het begon als een geintje, maar inmiddels is het goudgele gerstenat van deze hobbybrouwer booming business.

Pim de Munter (31, manueel therapeut) heeft zijn huis niet voor niets volstaan met XXL-pannen; zijn bieren smaken zó goed dat meerdere brouwerijen zijn recept willen.

Dure hobby

“Anderhalf jaar geleden deed ik een cursus bierbrouwen. Een maand later organiseerde ik mijn eerste ‘brouwdag’: samen met wat vrienden de hele dag brouwen. Ik weet nu precies hoe het werkt. Met hop geef je het bier de bitterheid en de smaak, en daarna moet je je brouwsel zo snel mogelijk afkoelen naar de ideale gistingstemperatuur. Die is weer afhankelijk van de hoeveelheid suikers die erin zit, waarmee je het alcoholgehalte kunt bepalen. Je kunt spelen met hop, waardoor je veel verschillende smaken krijgt. Inmiddels ben ik lid geworden van het bier- en wijnmakersgilde. Overdag ben ik manueel therapeut, ’s avonds trek ik mijn schort aan. Het lijkt soms wel een ‘Jambers’-aflevering, haha. Er wordt vaak gedacht dat mensen zelf bier brouwen om voordeliger uit te zijn, maar het kost best veel geld. Brouwland en de brouwmarkt hebben een goede klant aan me.”

Wat een pannen

“Mijn vriendin vond het in eerste instantie interessant, totdat ze in de gaten kreeg dat de 52-literpannen toch behoorlijk wat keukenruimte in beslag namen. Die zijn nu verbannen naar de overloop. Mijn eerste biertje was geen succes. Het had bijna geen koolzuur en smaakte naar schimmel. Maar ik heb inmiddels veel geleerd; mijn laatste biertje was heel goed gelukt. Ik was er zo trots op dat ik het meenam naar een chic restaurant om het daar op te drinken. De eigenaar vond het ook leuk, maar toen hij het openmaakte, spoot het bier ineens in het rond. Iedereen zat onder. Ik had er blijkbaar iets te veel suiker bij gedaan. Een leermoment.”

Namen gezocht

“Mijn bier wordt beoordeeld in een aantal bierlokalen in Amsterdam, en er zijn een paar bedrijven die me hebben benaderd om met ze in zee te gaan. Ik geef nu nog niet alles op om professioneel bierbrouwer te worden, maar ik zeg nooit nooit. Ook zoek ik nog wat leuke namen voor mijn biertjes. Suggesties kunnen gemaild worden!”

Weet jij een leuke naam voor de biertjes van Pim? Mail je suggesties o.v.v. ‘biervertier’ naar redactie@viva.nl, dan zorgen wij dat ze bij Pim terechtkomen! 

Meer bierbrouwers? Check VIVA44! Je kunt ‘m hier online bestellen of lees het artikel op Blendle.

Tekst: Vivienne Groenewoud
Beeld: Maaike van Haaster