BNN-presentatrice Gwen van Poorten: ‘Ik dacht altijd dat het knettergek moest’

Ze staat op het punt om op vakantie te gaan. Vier weken naar Thailand. Genieten van welverdiende rust. En dan huppakee, in één ruk door naar Malta voor opnames van ‘3 op reis’. “En als ik terugkom, dan begint ‘Spuiten en slikken’ weer,” vertelt Gwen na haar eerste slok cappuccino. “Dus het is meteen vol gas.”

Wist je al jong dat je tv-presentatrice wilde worden?

“Dat was mijn droom, maar ik wist niet hoe ik die moest realiseren. Mijn ouders merkten wel dat het geijkte pad niets voor mij was en hebben me daar heel erg in vrijgelaten. Ik heb mijn havodiploma gehaald en ben twee keer aan een hbo-opleiding begonnen, maar mijn ouders zeiden meteen al: ‘Weet je zeker dat je dit wilt?’ Leren ging me prima af, maar mijn interesses lagen niet op dat vlak. Ik moest uitvliegen. Op mijn achttiende hebben mijn ouders me losgelaten. Ik had een appartementje en een baan in Den Haag, deed in het weekend vaak modellenwerk en probeerde daarnaast zo veel mogelijk presentatieklussen te scoren. Uiteindelijk heeft dat goed uitgepakt, maar het is jarenlang survivallen geweest: weinig geld, keihard werken, niemand die in me geloofde.”

Heb je weleens gedacht: ik kap ermee en ga terug naar school?

“Zo vaak. Het dieptepunt was toen ik bij TMF zou gaan werken. Mijn toenmalige manager had gezegd: ‘Over een paar weken woon je in Amsterdam en heb je alles voor elkaar, let maar eens op!’ En toen stopte TMF ineens. Van hoopvol ging mijn situatie weer naar uitzichtloos. Daarna ben ik vol gas in de entertainmentwereld gedoken: achtergronddanseres van Gerard Joling, feesten organiseren. Dat verdiende lekker, maar het presenteren bleef lonken. Dat balletje ging rollen toen ik voor de muziekzender Xite clubtours mocht gaan organiseren en presenteren. Ik had daar niet voor geleerd, maar ik kende veel mensen en was echt aan het hosselen.”

Ben je ooit te ver gegaan?

“Voordat ik bij BNN kwam, zat ik in een wereld waarin iedereen elke dag uit z’n dak ging met drank en drugs. Nooit thuis, altijd aan de boemel. Dat was hoe het hoorde, dacht ik. Sinds ik bij BNN zit, werk ik een stuk harder en heb ik ontdekt dat een rustig avondje ook tot de mogelijkheden behoort. Gewoon lekker uit eten gaan zodat je gezellig kunt praten met elkaar. Een heel ander soort leven dan ik voor die tijd had. Dat was wel even wennen. Ik dacht altijd dat het knettergek moest, net als in de film: als ik later aan de keukentafel zit met mijn kinderen, moet ik álles meegemaakt hebben.”

Je grootste wens is een eigen programma bij BNN. Zit dat al in de pijplijn?

“Laat ik het zo zeggen: het ligt allemaal klaar. De kans dat het doorgaat, is fiftyfifty. Meer kan ik er niet over zeggen. Behalve een eigen programma hoop ik voor de toekomst ook op wat meer balans en rust voor mezelf. Mijn streven was altijd om zoveel mogelijk te pieken, maar door mijn vriend begin ik langzaam in te zien dat een burgerlijk bestaan óók leuk kan zijn. Boodschappen doen en koken is iets wat ik tot een jaartje terug nooit deed, omdat ik het saai en oninteressant vond. Maar langzamerhand leer ik dat je uit zulke dingen ook voldoening kunt halen. Het hoeft niet altijd alleen maar knettergek, spectaculair en rock-’n-roll. Dat is iets wat nog een beetje bij me moet indalen.”

Het hele interview met Gwen lees je in VIVA 26. Het blad kun je hier online bestellen.