Man wil kind, maar ‘bij haar rammelt het nog niet’

broedse man

Kerels die klaar zijn voor kinderen, terwijl hun partners nog niet zo hoeven: die kom je niet vaak tegen. Wouter Ritmeester (35, creative, bedenkt o.a. televisieformats) is zo’n broedse man. Hij vertelt deze week in VIVA waarom hij wel toe is aan een gezinnetje. Zijn vriendin Mickey (29), met wie hij vijf jaar samen is, wil ook kinderen, maar nu nog niet.

Nederlands Elftal

“Een kindje krijgen met Mickey lijkt mij het aller-leukste dat bestaat. Ik heb twee oudere broers en vond het altijd jammer dat ik geen jonger broertje of zusje had aan wie ik de wereld kon laten zien. Ik had altijd in mijn hoofd dat ik jong vader zou worden, maar het liep anders. Bij Mickey ‘rammelt het nog niet’, ikzelf zou er wel al aan toe zijn! Voor Nederland zou het ook beter zijn als we niet te lang wachten. Ons kind zal een aanwinst zijn voor oranje.”

Bijzaak

“Mickey vraagt zich weleens af hoe zij het als moeder zal doen. En hoe wij als ouders zullen zijn. Ik heb een soort onbewust vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Helemaal als ik Mickey met kinderen in de weer zie: een natuurtalent! Ook op praktisch gebied zie ik niet gauw beren op de weg. We wonen drie hoog en we hebben geen extra kamer, maar volgens mij is dat bijzaak zolang je van elkaar en je kinderen houdt. Liefde is sterker dan welke financiële situatie ook.”

1000 dingen

“Het is geen beladen onderwerp, we praten er heel makkelijk over. De stroom aan geboortekaartjes is een goeie aanleiding onze toekomstplannen te bespreken. Mickeys grootste zorg is dat alles straks op haar bordje komt te liggen: ‘Je hebt nu al nooit ergens tijd voor!’ Het klopt wat ze zegt. Sociaal en zakelijk doe ik het liefst 1000 dingen tegelijk. Ik ga veel uit en werk hard. Maar ik denk oprecht dat kinderen het leven overzichtelijker kunnen maken. Als ik vader ben, word ik gedwongen om duidelijke keuzes te maken. Ik weet nu al zeker dat ik ons kind altijd op 1 zal zetten.”

Geen argument

“Hoe lang onze kinderen nog hun grootouders kunnen doorbrengen; ik denk er weleens over na. Zelf had ik opa’s en oma’s van de buitencategorie: Ik heb zoveel van ze meegekregen en er was zoveel onvoorwaardelijke liefde. Als ik dan mijn papa en mama met mijn nichtjes zie, hoe lief, dan… Maar ja, ik weet het, dat is geen goed argument om eerder aan kinderen te beginnen.”

24/7

“Mijn vader hield van mijn twee broers en mij een dagboekje bij: Ons leven door zijn ogen. Tot mijn vierde was ik vaak ziek en ik las de zorg van mijn vader terug. Als ouder draag je voor de rest van je leven zorg voor je kinderen. Dat benauwt me totaal niet; ik kijk juist enorm uit naar dat onvoorwaardelijke.”

Helse autoritten

“Als Mickey aan kinderen toe is wil ze er het liefst twee. Als ik mocht kiezen zou ik voor drie gaan. Gezellig zo’n groot gezin! Al herinner ik me van vroeger de autoritten met de caravan naar Frankrijk; zonder airco zaten drie net iets te dikke jongens tegen elkaar aan geplakt op de achterbank. Dan kon de boel nog weleens overkoken.”

De verhalen van de twee andere mannen lezen die ook klaar zijn voor kids? Je vindt het hele artikel in VIVA 12. Die ligt nu in de winkel, of kun je hier bestellen.