Cabaretduo Yentl en De Boer: ‘Je morpht toch een beetje in elkaar’

Yentl en De Boer

Yentl en Christine vonden elkaar op de Amsterdamse toneelschool, waar ze merkten dat hun verschillende persoonlijkheden heel goed samengaan op een podium. Samen vormen ze het cabaretduo Yentl en De Boer. Ze braken door met hun lied ‘Ik heb een man gekend’, dat in 2015 een van de belangrijkste cabaretprijzen van Nederland kreeg: de Annie M.G. Schmidtprijs voor beste theaterlied.

Interview: Guuz Hoogaerts | Foto’s: Hüsne Afsar

De blonde, kat-uit-de-boom-kijkerige Yentl en de rossige flapuit Christine verschillen behoorlijk van elkaar. Maar er zijn ook heel wat overeenkomsten, zo blijkt als de serveerster van het Amsterdamse café waar we hebben afgesproken, de bestelling komt opnemen. Yentl en Christine willen allebei een tosti ham-kaas op witbrood, een zwarte koffie en extra ketchup. Was het later op de middag geweest, dan hadden ze allebei tomatensap besteld, en
in de avond gin-tonic. Ze zijn volkomen op elkaar ingespeeld. Ze vormen sinds 2012 een duo, ze gaan met elkaar op vakantie en ja, ze menstrueren in dezelfde periode. Ze vullen elkaar aan, maken elkaars zinnen af.

Youp van ’t Hek noemde ‘Ik heb een man
 gekend’ een nummer dat ‘alle mannen in 
heel Nederland voorlopig de muil snoert’. Het nummer gaat over mannen die niet echt communiceren, die maar over één ding kunnen praten. Is het dan wel de bedoeling dat de mannen over wie het gaat erom lachen, of zich vereerd voelen?

Yentl: “Het lied is niet complimenteus bedoeld, maar je zou ook kunnen zeggen dat het een 
bewijs is dat de relatie wel waardevol is geweest. Dat er iets van is blijven hangen.”

Zitten jullie huidige partners nu met samengeknepen billen te wachten tot zij ook in een liedje aan de beurt komen?

Yentl: “Ik heb geen partner. Alle tragische liedjes komen uit mij.” (lacht)
Christine: “Mijn vriend noemt zich de ‘en’ uit Yentl en De Boer, omdat hij zo veel voor ons doet.”
Yentl: “Hij doet de marketing, onderhoudt de website.”
Christine: “Hij zit nog niet in een liedje. Of 
eigenlijk wel, hij is de man uit het laatste cou-plet van ‘Ik heb een man gekend’, de man die niet in één couplet te vangen is.”
Yentl: “Dat is hij voor ons allebei.”

Het hele interview met Yentl en De Boer is te lezen in VIVA 12. Je kunt het blad online bestellen

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.