Carolien Spoor: ‘Ik moet er niet aan 
denken dat ik uit mijn huis word getakeld’

Hoogzwanger of niet, actrice Carolien Karthaus-Spoor (29) is altijd te porren voor een interview. VIVA Mama’s nieuwe columnist zit lekker in haar vel en kan niet wachten om haar zoontje eind juni eindelijk live te ontmoeten.

Interview Jill Waas | Foto Stef Nagel

Van top tot teen classy gekleed komt Carolien de dag na haar fotoshoot The Breakfast Club in Amsterdam binnenlopen. Haar oversized look verraadt niet meteen dat ze volgende maand al uitgerekend is, maar de happy glow op haar gezicht is niet te missen. “Ik voel me gelukkig hartstikke goed en ben nog steeds supermobiel. Ik fiets heel Amsterdam door, al gaat het niet meer zo hard,” lacht ze. “Ik ben alleen een zeef, ik vergeet écht alles. Normaal ben ik best punctueel, maar als ik mijn afspraken niet opschrijf, onthou ik ze gewoon niet meer.” Gelukkig is ze deze keer stipt op tijd, en met een stapel pannenkoekjes voor haar neus begint Carolien het interview.

Zit je lekker op je roze, of beter gezegd blauwe, wolk?

“Ja! Ik geniet van elk schopje dat ik voel. Ik kan nog steeds niet helemaal bevatten dat ons kindje er straks echt uitkomt. Bij de verloskundigenpraktijk heb ik een paar keer een 3D-echo gehad, dus voor mijn gevoel heb ik hem al wel gezien, maar live is toch heel anders. Ik verheug me er zo op om straks lekker samen thuis te zijn, voor het eerst te gaan wandelen en met z’n drieën te genieten.”

Ben je nog aan het werk?

“Ik heb hier en daar nog wat presentatieklussen, maar ik hoef qua film niets meer te draaien. Dat had ik goed uitgekiend, want op mijn een na laatste draaidag van ‘Bella donna’s’ kreeg ik mijn broek niet meer dicht. Nieuwe acteerklussen zijn nu een beetje lastig, tenzij er een rol voorbijkomt waarin ik een zwangere speel. Grappig genoeg heb ik dat vorig jaar een heel jaar lang gedaan voor ‘Zwarte tulp’ en ‘Brussel’, nog zónder die echte buik. Jon let wel streng op dat ik niet te veel doe. Ik had gisteren na de fotoshoot nog drie afspraken en kwam heel moe thuis. ‘Goh, hoe denk je dat dat nou komt?’ zei hij streng. Ik heb me voorgenomen om mijn agenda de laatste maand leeg te houden.”

Al zenuwachtig voor de bevalling?

“Soms wel, dan vertelt iemand weer een horrorverhaal en denk ik: ik weet niet of ik dit wel wil weten. Ik was in LA in een kledingwinkel en de verkoopster zag dat ik zwanger was. ‘Wat wordt het?’ vroeg ze. ‘Een jongen.’ Waarop ze zei: ‘Fantastisch. Ja, mijn jongetje is overleden bij de geboorte.’ Ik dacht: Dat is niet per se informatie die ik nu wil horen. Ik heb nog nooit een bevalling meegemaakt, dus ik probeer er zo open mogelijk in te gaan. Jon en ik hebben er ook vooral veel zin in. We zijn allebei mensen die graag voor zekerheid gaan, dus ik heb besloten in het ziekenhuis te bevallen. Ook omdat we op drie hoog wonen, ik moet er niet aan denken dat er iets misgaat en ik mijn huis uit getakeld moet worden.”

Ben je weleens onzeker over het aanstaande moederschap?

“Ik word vooral onzeker van alle zwangerschapsboeken. 
In het begin werd ik zo bang gemaakt door alle dingen die mis kunnen gaan, dat ik gestopt ben ze te lezen. Maar nu het einde in zicht is, heb ik toch weer een boek opengeslagen, en dan denk ik weleens: jeetje, twintig pagina’s over borstvoeding, hoe dan? Dat brengt me soms aan het twijfelen. Hoe weet ik wat de goede keuzes zijn? Kan ik het allemaal wel? Gelukkig heb ik vrienden en familie om me te helpen en is er straks ook een kraamhulp. Bovendien zijn ontzettend veel vrouwen me voorgegaan, dan zal het mij ook vast wel lukken.”

Wat wil je je zoon straks meegeven?

“Jon en ik vinden het allebei belangrijk om creatief te zijn met hem. We zijn absoluut niet van plan om snel een tablet tevoorschijn te halen onder het mom van: dan is hij tenminste stil. We vinden het ook belangrijk dat hij makkelijk is met anderen, dus we zullen hem al snel bij mijn moeder laten logeren of een dagje naar vrienden brengen. Ik vind het heel knap hoe Marly met haar dochtertje Sammy-Rose omgaat. Laatst waren we een paar dagen samen in Italië en het viel me op hoe relaxed ze is. Er zijn wel regels, maar Marly laat haar ook heel vrij. Dan zaten we een bord spaghetti te eten en was Sammy helemaal in het wit gekleed, maar mocht er ook gewoon gekliederd en met haar handen gegeten worden. Mar schreeuwt ook nooit tegen haar. Als Sammy stout is, gaat ze door haar knieën en probeert ze rustig uit te leggen wat ze fout heeft gedaan. Ik hoop dat ik net zo’n relaxte moeder word als zij.”

Meer Carolien

Carolien (29) debuteerde op haar zesde als actrice in de Oscar-film ‘Antonia’, maar brak echt door met haar rol van Florien Visscher in ‘Goede tijden slechte tijden’.  Ze volgde een opleiding aan de toneelschool en speelde daarna o.a. in ‘De Deal’, ‘Toscaanse bruiloft’, ‘Lieve Céline’ en ‘SneekWeek’. Dit jaar speeldeze in de tv-series ‘Brussel’ en het tweede seizoen van ‘Zwarte tulp’. Vanaf oktober is ze te zien in de nieuwe filmkomedie ‘Bella Donna’s’, geschreven en geregisseerd door echtgenoot Jon Karthaus, met wie ze in 2016 trouwde.

Het hele interview met Carolien lees je in VIVA Mama 4. Het nummer ligt van woensdag 31 mei tot dinsdag 18 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen. 

»Bestel VIVA online | Klik hier «