Conceptstore Hutspot: ‘Wij willen Nederland veroveren’

conceptstore hutspot
Hutspot-eigenaren Pieter Jongens, Nick van Aalst en Reinier Bernaert.

katy kopfoto 2Ben je dol op conceptstores, dan ken je Hutspot vast al. Naast de twee succesvolle filialen in Amsterdam vind je nu een derde in Utrecht, gevestigd in een voormalig koetshuis. En daar blijft het hopelijk niet bij, vertelt mede-eigenaar Pieter Jongens aan VIVA.nl.

Door: Katy Boer

Hoe is het idee voor Hutspot ontstaan?

“We vonden dat er een podium moest zijn voor (jong) ontwerptalent, kunstenaars, merken, artiesten én ondernemers. In onze ogen was daar ruim drie jaar geleden nog geen juist afzetkanaal voor en dat hebben wij met Hutspot gecreëerd.”

Een conceptstore: wat is dat nou precies?

“Ik ben daar nog nooit een complete definitie van tegengekomen. Voor ons is het een winkel waarin meerdere disciplines worden samengebracht. Zo hebben we op de Van Woustraat in Amsterdam een winkel in combinatie met een barbershop, café, werkplekken en expositieruimte. Ook qua winkelaanbod moet er een hoge mate van diversiteit aanwezig zijn. Daarnaast moet het winkelen in een conceptstore een ervaring of beleving zijn, het moet verrassen en inspireren.”

Jullie groeien als een speer. Had je dat verwacht?

“Nadat we onze eerste pop-upstore op de Amsterdamse Utrechtsestraat openden, merkten we al snel dat we eigenlijk veel te weinig plek hadden. Er bleken meer dan genoeg partijen te zijn die wilden deelnemen aan het Hutspot-concept. Toen er ook nog heel veel enthousiaste klanten bleven komen, wisten we dat we iets in handen hadden wat kon groeien.”

Hoe ziet de toekomst van Hutspot eruit?

“We hebben tot nu toe elk jaar een nieuwe vestiging geopend en tussendoor ook nog een bar naast onze winkel op de Van Woustraat. We hebben nu een plan klaarliggen om nieuwe vestigingen in andere Nederlandse steden te openen en vanaf 2018 willen we ons ook gaan oriënteren op het buitenland. Antwerpen, Berlijn, Londen: allemaal steden waar we over dagdromen. Maar eerst Nederland veroveren!”

Je bent samen met twee anderen de eigenaar. Is er nooit gedoe?

“We hebben alle drie ons eigen takenpakket en onze eigen specifieke kwaliteiten. Daardoor lopen we elkaar eigenlijk zelden in de weg. Uiteraard hebben we soms pittige discussies, maar we komen er altijd uit. We kunnen soms een uur discussiëren over een onbenullig ding, maar als het er echt toe doet, zijn we zeer slagvaardig.”

Meer over Hutspot en andere toffe conceptstores lees je in VIVA 12 (vanaf woensdag in de winkel). Je kunt het blad ook online bestellen, of lees het artikel online via Blendle