Creatieven in het wild

In VIVA 1 komen vier creatieve breinen aan het woord over hun werk in deze onzekere sector. Waar je die vrouwen en/of hun werk kunt tegenkomen? Je leest het in dit rijtje.

De dichter

Marieke

Haar debuutbundel ‘Kalfsvlies’ kreeg een tweede druk, wat bijna nooit gebeurt in de wereld van de poëzie. Recensenten zijn verliefd op het werk van Marieke Rijneveld (24). Zo schreef Trouw: ‘Beelden spatten als fonteinen uit de pagina’s, om in een denderende vaart in elkaar over te lopen.’
Waar is Marieke te vinden?
Marieke werkt op dit moment hard aan haar debuutroman. Daarnaast schrijft ze de maandelijkse reeks ‘Het drogestofgehalte’ voor de Revisor.

De beeldend kunstenaar

Emmeline2

Emmeline de Mooij (35) werd vorig jaar genomineerd voor de prestigieuze Volkskrant Beeldende Kunstprijs. Haar tentoonstellingen, zoals ‘Hormonal cloud’, zijn over de hele 
wereld te zien, van de VS tot Scandinavië.
Waar is Emmeline te vinden?
Voor het Centraal Museum heeft Emmeline de voorstelling ‘Kunst in therapie’ ontwikkeld, waarin aan kunst letterlijk een stem wordt gegeven. De tentoonstelling is tot en met 28 februari te zien.

De cabaretier

anne2

Anne Neuteboom (26) won in november 2015 zowel de publieks- als juryprijs van het Camaretten Festival. In het rapport stond: ‘Ze neemt publiek en jury op beeldende wijze en met prachtige volzinnen mee in haar frustraties.’
Waar is Anne te vinden?
Annes optredens zijn door het hele land te bewonderen tijdens de Finalistentournee van het Camaretten Festival. Tot mei zijn er optredens ingepland. Kaarten en de precieze data kun je terugvinden op de website van het Camaretten Festival. Daarnaast is Anne vanaf februari te zien in theater Bellevue met haar show ‘Weg’. Hiervoor kun je ook kaarten bestellen. De complete lijst met optredens is te vinden op Annes website.

De radiodocumentairemaker

rachel schraven

De verhalende radiodocumentaires van Laura Stek (32) werden genomineerd en bekroond met verschillende Nederlandse en Europese prijzen. Ze reist de hele wereld af, van Rio de Janeiro tot Los Angeles, om mooie verhalen op te nemen.
Waar is Laura te vinden?
Laura werkt als vaste documentairemaker en presentator bij OVT, maakt radioverhalen voor programma’s als ‘Toendra’ en ‘Bureau Buitenland’ en schrijft reportages voor ‘Vrij Nederland’.

Je vindt de vier creatieven in VIVA 1. Het blad ligt nu in de winkels, maar kun je ook hier online bestellen. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle.

Beeld: Rachel Schraven