Danielle over Frans: “Hij leefde in een andere wereld”

danielle van aalderen

Jarenlang hield ze hem de hand boven het hoofd, maar nu is het klaar. Danielle van Aalderen vertelt exclusief aan VIVA over haar breuk met rapper Lange Frans.

Het ideale stel?
“Voor de buitenwereld leken we misschien het ideale stel, maar het rommelde al veel langer. Zo’n beslissing neem je niet binnen een dag, en ook niet binnen een week. Het is een proces van maanden geweest. Als je er dan uiteindelijk mee naar buiten treedt, heb je een groot deel van het verwerkingsproces al achter de rug.” Danielle vertelt over het drugsprobleem van haar ex Frans.

Niet alleen een hobby
“Eerst denk je dat het wel meevalt. Frans heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij weleens drugs gebruikte op een feestje. Ik wist waar ik aan begon en liet hem in zijn waarde. Het was zijn keuze. Ik kon er wel mee leven als het bij incidenteel gebruik bleef, al heb ik zelf die behoefte nooit gehad. Frans is altijd de creatieveling geweest, ik ben gedisciplineerd. Dat was denk ik een van de redenen waarom de aantrekkingskracht tussen ons zo groot was. We waren yin en yang. Alleen zoals dat wel vaker gaat met tegenpolen, drijven de verschillen die ons naar elkaar toe trokken, ons nu juist uit elkaar. Toen ik begon te merken dat hij ook tijdens werktijd gebruikte en ik veranderingen zag in zijn gedrag, kon ik er geen begrip meer voor opbrengen. Dat was voor mij een signaal dat zijn drugsgebruik niet meer alleen hobbymatig was.”

Coke-envelopje
Danielle begon gedragsveranderingen bij Frans op te merken. “Het duurde lang voordat ik echt doorhad wat er speelde. Als ik de was ging doen, vond ik weleens een envelopje in zijn broek. Daar keek ik in omdat ik dacht dat het een telefoonnummer was. Zo naïef was ik toen nog. Later, toen ik ze steeds vaker begon te vinden, begreep ik dat er coke in had gezeten. Het is lastig die veranderingen in zijn gedrag te omschrijven. Buitenstaanders viel het niet eens op, maar ik en anderen die dicht bij Frans stonden, merkten dat hij moodswings had. Hij was afwezig, niet altijd meer even scherp en oplettend. Het leek alsof hij in andere wereld leefde dan zijn omgeving.”

Derde kind
“Ik heb al twee kinderen, ik wilde er niet nog een derde bij. Ik wil een partner op wie ik kan leunen als dat nodig is, dat ik niet altijd de sterke partij hoef te zijn. De relatie zoals die nu was, was totaal ongelijkwaardig geworden. De opvoeding van de kinderen en het huishouden komen grotendeels op mij neer. Dat is vanaf het begin zo geweest en dat vind ik prima. Maar als Frans vrij was, wilde ik wel een man en vader die er ook écht is. Frans was er lichamelijk wel, maar geestelijk niet.”

Meer lezen? Het hele interview met Danielle vind je in VIVA 8, die vanaf woensdag 12 februari in de winkel ligt.