De vrouwenvriendschap volgens de man

vrouwenvriendschap

Deze week in VIVA: journalist Nick Klaessens neemt het fenomeen ‘vrouwenvriendschap’ onder de loep. Hoe kijken mannen ertegenaan? En wat zijn de verschillen? Als voorproefje: tien dingen die vrouwen wel doen in een vriendschap, en mannen niet.

  • Boehoehoe: Een lekker potje uithuilen op de schouder van een vriendin. Zelfs als je haar eigenlijk niet zo vaak ziet.
  • Eentje voor elke gelegenheid: Voor elke situatie een bepaalde vriendin hebben. Van een meelevende voor de zondagmiddag tot een feestbeest voor borrels en legendarische nachten. En natuurlijk die ene die elke drie minuten zucht hoe kut alle mannen zijn.
  • Beetje bazig: Meteen je frustratie eruit gooien tegen een bevriende collega na een aanvaring of stroef gesprek met je baas – al dan niet met tranen en scheldtirades.
  • Lief bedoeld: Meepraten of dingen verzwijgen om je vriendin maar niet te hoeven kwetsen, in plaats van oprecht (en tja, soms een beetje bot) zeggen wat je van de situatie vindt.
  • Let’s talk about sex: Alle slaapkamergeheimen zonder schaamte vertellen aan een goede vriendin. Inclusief blunders en tegenvallers.
  • Zagen maar: Eindeloos doorzagen over een meningsverschil, net zolang tot het een vriendschapscrisis wordt. Want hallo, jij hebt gewoon gelijk.
  • Luistervink: Andere vrouwen geduldig en eindeloos aanhoren, terwijl ze alle voorgaande onderwerpen eruit gooien.
  • Tot in de late uurtjes: Uren en dan ook echt uren doorpraten, terwijl alle kleine details van een situatie worden overgeanalyseerd. We zijn nou eenmaal dol op denken voor anderen.
  • Three is a crowd: Een-op-een is leuk, met z’n vieren ook, maar zodra er drie personen in één vriendschap zitten, verandert de boel. Want soms heb je gewoon meer zin in die ene vriendin, maar kun je het niet maken die andere niet te vragen. En als de een de kamer verlaat, wordt er toch even geroddeld.
  • Groen: We zijn nou eenmaal jaloerse wezens en zelfs binnen onze vriendschappen komt dat naar boven. Misschien is het onzekerheid, misschien een gezond concurrentiegevoel of misschien zijn we gewoon niet zo leuk. In elk geval gunnen we elkaar niet altijd al het succes van de wereld. Of zoals een van de vrouwen uit het artikel zegt: “Ik kan over straat lopen, een mooie vrouw zien en denken: kutwijf.”

Benieuwd hoe VIVA-journalist Nick tegen het typische gedrag in vrouwenvriendschappen aankijkt? En hoe mannen het zouden doen? Bestel VIVA 3 online of lees het artikel op Blendle.

Beeld: iStock