Dennis Weening: ‘Met een kater kan ik prima presenteren’

dennis weening

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week zaten we ’s middags aan de tequila met presentator Dennis Weening (39), die donderdag de VIVA400-awards uitreikt in Rotterdam. De rest van het interview (het gedeelte vóór de tequila op tafel kwam) lees je in VIVA 47.

Tekst San van de Ven | Beeld Melanie Marsman

Hoe vaak ga je uit?

“Deze week twee keer. Morgen ga ik bijvoorbeeld naar een concert, een house-act, en daar ga ik wel van genieten, zeg maar. Dan ga ik vroeg pieken. Maar het beste idee is toch gewoon dat feestjes eerder beginnen? En dat de afterparty al rond middernacht begint, zodat je nooit meer om 8 of 9 uur ’s ochtends op een afterparty belandt en denkt: kut, ik moet zo weer ergens zijn.”

Dat heb je nooit gehad bij een tv-klus, hoop ik?

(lachend) “Hoezo, heb je inside information? Nou, ik heb het weleens een beetje te bont gemaakt bij ‘So you think’. We waren voor opnames in België, in een klein gehucht. Ik kon het niet laten, ik dacht: we zijn er nu, laten we toch even het dorpje in gaan. Met de cameraploeg belandde ik in een bar-discotheek die te fout voor woorden was. Al snel kwamen natuurlijk de shotjes op tafel, het liep volledig uit de klauwen. Dat was om een uur of 4, 5 ’s ochtends. Terwijl de dansers om 8 uur de uitslag zouden krijgen – en dat moest ik presenteren. Ik had een wekker gezet, maar op een gegeven moment werd ik uit mijn bed gehaald: ‘Dennis! De dansers staan op je te wachten!’ Toen ik kwam aanlopen, zat de jury al klaar: Dan Karaty, Jan Kooijman, allemaal met zo’n brede grijns. Ik ging naast An (Lemmens, red.) staan, die zei: ‘Allez, die kegel!’ Maar het ergste was: ik kon nog prima presenteren. Dat schijnt te komen doordat ik ADHD heb; de ritalin – die ik elke dag slik – geeft rust. Ik kreeg naderhand zwaar op mijn flikker hoor, het is niet zo dat ik daar ongestraft mee wegkom, maar ik kán het dus blijkbaar wel.”

Je bent bijna veertig. Is dat iets wat je bezighoudt?

“Nou, zelf maak ik er helemaal geen ding van, maar anderen beginnen er steeds over. Ik kan me nog herinneren dat mijn vader veertig werd en dat ik als jochie dacht: jeetje, veertig, dan ben je écht oud. Maar ik denk dat het er helemaal om gaat hoe je in het leven staat, en ik sta er middenin. Het is alleen niet zo dat ik het leuk vind. Gelukkig zijn er ook nog steeds mensen die tegen me zeggen: ‘Huh, word jij veertig?’ En trouwens, mannen worden toch alleen maar sexier als ze ouder worden?”

Tenzij je kaal wordt.

“Ja, inderdaad. Ik heb vroeger een keer mijn haar opgeschoren, toen zag ik mijn schedel en dacht: o shit, ik mag echt nooit kaal worden. En weet je, ik heb ook gewoon een grof gezicht met een grote neus. Als ik zou merken dat ik kale plekken krijg, zou ik misschien wel kiezen voor haarimplantaten.”

Wat doe je om in vorm te blijven?

“Ik drink… Ze zeggen natuurlijk niet voor niets dat het belangrijk is om te blijven drinken.” (lacht en vult de shotglaasjes met tequila) “Ik haat sporten. Maar ik hou van bier en chips, dus heb weleens gedacht: nu moet ik sporten, want ik word veel te dik. Alleen hield ik het nooit vol. Echt, ik snap niet hoe mensen het doen… Zoals Nicolette Kluijver, die ik tijdens ‘Robinson’ zie hardlopen. Dan rent ze zeven kilometer, komt ze terug en zegt: ‘O, ik voel me zó goed!’ Terwijl ik denk: ik heb nog liever een kater dan dat ik zo lang moet lopen.”

Wat vindt je vrouw daarvan?

“Ik ben van de geneugtes des levens; als ik een dinsdag vrij ben, voelt het voor mij als weekend en zit ik maandagavond aan de wijn. Zij wordt daar weleens moe van. Maar dat is vooral lief bedoeld, want ze maakt zich soms gewoon zorgen. Het gaat goed, dat weet Stella ook, maar zij probeert heel gezond te leven en dan ben ik zo’n gast die niet van sporten houdt en als de zon schijnt een blikje bier opentrekt. Zij houdt me in balans, zeg maar.”

Eet je wel gezond?

“Dat was het dus: toen ik zo dik was en me rot aan het sporten was, dacht ik: ik ga letten op wat ik eet. Als ik nou eens alles halveer: dus twee in plaats van vier boterhammen en geen brood ’s ochtends maar yoghurt met banaan en kaneel. Daardoor viel ik supersnel af en dacht ik: fuck dat hele sporten. Minder eten heb ik daar wel voor over. Ik moet toch érgens een balans in hebben (grijnst).”

Het volledige interview lees je in VIVA 47. Het blad ligt nu in de winkel of lees je online via Blendle. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «