Diggy Dex: ‘Ik heb het veel te druk om gek te doen’

Diggy Dex

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week bestellen we Bintangbier en pekingeend met Koen Jansen (36) alias Diggy Dex. Hij gaat deze zomer de festivals af en komt in september met een nieuw album.

Tekst: Elle Smolders | Foto’s: Anke van der Meer

In het Amsterdamse Happyhappyjoyjoy zit Koen met een Bintangbiertje aan de bar. Geamuseerd bekijkt hij de menukaart. “Wat een toffe plek, ik ben dol op Aziatisch!” Als we wachten op onze drankjes, vertelt hij dat zijn zoontje van zes al een half jaar overtuigd veganist is. “Bizar hè? Is ie zelf mee gekomen. Prima, dat loopt wel los, dachten wij. Maar hij gebruikt nu ook geen melkproducten meer. En hij is heel strikt! Op kinderfeestjes slaat ie zelfs de knakworstjes over. Terwijl mijn vriendin en ik juist enorm van eten houden. Zullen we wat bestellen?”

Doen we! Hoe is het verder met je?

“Goed, druk! Ik ben bezig met mijn nieuwe album en diep in mijn hart wil ik me daar 24/7 op richten, maar er staan ook veel optredens gepland. Heel tof natuurlijk, maar optreden kost veel energie. Het blijft soms lastig daar een balans in te vinden. Maar ik klaag niet, ik doe elke dag waar m’n hart ligt.”

Waar gaat je nieuwe album over?

“Het is best een zelfaccepterende plaat. Eén nummer heet ‘Wat het is’ en dat
 is ook de kern van het album. Je kunt jezelf gek denken en alle stemmen in je hoofd kunnen wat anders zeggen, maar uiteindelijk is het gewoon wat het is. Je hebt niet overal invloed op, accepteer het. Ik heb laatst wat nummers aan mijn radiopromotor laten horen. Hij zei: ‘Zo, zware kost. Maak eens wat vrolijkers!’ Ik heb blijkbaar een voorkeur voor liedjes met een lichte melancholie erin.”

De Nederlandse hiphopscene is klein. Voel je rivaliteit met de andere rappers?

“Totaal niet. We hebben allemaal ons eigen genre en ik heb muzikaal al een tijdje geleden gevonden wat bij me past: mooie melodielijnen en een goed verhaal. Ik voldoe wat dat betreft niet aan het cliché van de stoere rapper. En ik sta juist erg open voor andere artiesten en hun muziek. Maar natuurlijk is er af en toe een nummer waarvan je denkt: shit, dat had ik willen maken. ‘Licht uit’ van The Opposites bijvoorbeeld. Daar zit zo’n dierlijke dansvibe in, gruwelijk. Of ‘Zandloper’ van Typhoon, die gaat keihard op festivals.”

Je bent best braaf eigenlijk.

“Haha, ik ben een van de braafste rappers van Nederland. Maar uiteindelijk zijn alle rappers die van hun muziek kunnen leven braaf. We werken keihard, dan kun je je het niet permitteren je shit niet op orde te hebben. We hebben het veel te druk om gek te doen.”

Het hele interview met Diggy Dex kun je lezen in VIVA 29. Je kunt het blad online bestellen of lees het interview op Blendle.