dj YAX.X : ‘Ik ben fit voor m’n werk, niet uit ijdelheid’

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week hebben we een date met dj YAX.X (28), die al plaatjes draait sinds z’n veertiende en deze zomer onder meer op Sensation staat.

Het café zit bomvol. Toch is Youri Alexander, zoals dj YAX.X’s echte naam luidt, niet moeilijk te vinden. Lang, bos krullen, een paar opvallende tattoos en grote, vriendelijke ogen: yep, Youri is fijn om naar te kijken. De jonge dj uit Amsterdam draait na een succesvol jaar deze zomer op Sensation. Een droom die uitkomt, want hij draait al sinds zijn veertiende. Genoeg redenen om deze jongen wat beter te leren kennen.

Interview: Michelle Bakker | Foto’s: Anke van der Meer

Van draaien in je slaapkamertje naar act op een van de grootse dance events, da’s wel een lekkere ontwikkeling!

“Jazeker! Door een schoolvriend begon ik met draaien. Ik werkte toen als afwasser bij een Italiaans restaurant en daarmee had ik elke week nét genoeg geld om een plaat te kopen. Mijn collectie groeide op die manier beetje bij beetje, en zo kon ik steeds beter oefenen. Ik werd ouder, mocht een keer ergens draaien en op een gegeven moment had ik vaste avonden met optredens. Niet veel later werd ik geboekt om dat ook in het buitenland te doen.”

Hoe was dat?

“Supervet. Het ging om een optreden in Barcelona en ik leefde zes maanden naar dat moment toe. Nog steeds kan ik maanden uitkijken naar een optreden, zoals Sensation deze zomer. Ik ben dan nog altijd even zenuwachtig als bij mijn allereerste keer, haha.”

Hoe ziet bij jou een normale week eruit?

“Eigenlijk ben ik altijd met muziek bezig en zit ik hele dagen in de studio. Ik sta laat op, zo rond een uur of tien. Niet omdat ik lui ben of zo, maar als ik eerder mijn bed uit moet, hou ik het nooit zo lang vol. En ik heb echt mijn slaap nodig: als ik niet genoeg slaap, ben ik nergens. Inderdaad, dat is niet heel handig als je dj bent. Daarom sport ik ook vaak, ik moet fit blijven om alles vol te houden.”

Hoe vaak is vaak?

“Tot twee jaar geleden deed ik überhaupt niet zo veel, nu sport ik om de dag. Als dj haal je regelmatig een nacht door en ik merk dat dat een stuk beter gaat als ik in goede conditie ben. Dat is overigens echt de enige reden dat ik sport, want ik vind er niks aan en ijdel ben ik ook niet.”

Wat is je grootste droom?

“Muziek maken vind ik het mooiste wat er is, daar ga ik het liefst mijn hele leven mee door. Dj zijn is gelukkig niet alleen voor de jeugd weggelegd. Kijk maar naar een man als Carl Cox. Dat is een oude rot in het vak, dat vind ik te gek. Het hoogst haalbare voor mij zou een eigen clubavond zijn in de Amnesia op Ibiza. Ik vind het te gek daar: een legendarische club met een rauw randje. Mijn favoriet!”

Het hele interview met dj YAX.X is te lezen in VIVA 21. Je kunt VIVA online bestellen of lees het artikel op Blendle.