Do: ‘Gevoelens voor een ander hebben niets te maken met dat je partner niet leuk is’

Do is terug en heeft een Nederlandstalig album uitgebracht: ‘Momentum’. Tijd om haar het vuur aan de schenen te leggen met wat lastige dilemma’s.

Interview: Jill Waas | Foto’s: Liselore Chevalier

Wat was zwaarder, bevallen van je dochter of van je nieuwe album?

“Ik kreeg deze keer een keizersnee, dus in dat opzicht was een album maken een grotere bevalling; het vereist toch meer focus en heeft meer aandacht nodig. Maar als ik moet kiezen wat ik het liefst nog een keer wil doen, dan ga ik voor dat album.”

Je nieuwe plaat liet lang op zich wachten.

“Klopt, ik heb ongeveer een jaar aan dit album gewerkt, maar dat kwam on hold te staan omdat ik tussendoor zwanger werd. Ik vind het mijn beste plaat tot nu toe. De liedjes passen goed bij me, ze vertellen mijn verhalen. Met een team fantastische schrijvers ben ik naar een kasteelboerderij in Frankrijk gegaan, waar ze in groepjes hebben zitten schrijven. Ik hopte steeds van kamer naar kamer en ’s avonds zaten we bij de open haard te filosoferen over het leven, wat ook weer mooie lyrics opleverde. We hebben lekker gegeten, gekletst, gedanst, gelachen en gehuild en dat heeft voor een heel persoonlijk album gezorgd.”

Waarom ben je in het Nederlands gegaan?

“Ik merkte dat er een groot publiek voor is, we hebben veel goede Nederlandstalige liedjesschrijvers en daarnaast denk ik dat je in je eigen taal heel mooi emotie kunt overbrengen. Door ‘De beste zangers van Nederland’ en ‘The Passion’ heb ik mijn liefde voor Nederlandstalige muziek hervonden. Het kwam eerder niet in me op, maar nu had ik zo lang geen nieuwe plaat uitgebracht dat ik dacht: waarom niet iets nieuws proberen?”

Jezelf letterlijk of figuurlijk blootgeven?

“Ik heb er helemaal geen moeite mee om mezelf bloot te geven, letterlijk en figuurlijk. Maar misschien dat ik na twee kinderen toch maar voor dat laatste kies. Op deze plaat heb ik me kwetsbaar opgesteld en laat ik veel van mezelf zien; ik hoop dat mensen daar respectvol mee omgaan.”

In ‘Terug naar hem’ zing je over je worsteling bij het kiezen tussen twee geliefden.

“Ja, dat was bij Marc en mij deels aan de hand. Maar het is tussen ons niet misgelopen omdat er een derde in het spel was hoor, we waren definitief uit elkaar. Je gaat dan op een gegeven moment verder met je leven en ontmoet iemand anders. Maar toen kwam toch die twijfel: kies ik voor een nieuw leven met een nieuw iemand of ga ik terug naar waar ik vandaan kom om het nog een kans te geven? Marc en ik accepteren nu van elkaar dat zulke gevoelens mogen bestaan. Ze hebben niets te maken met dat de ander niet leuk is, maar zijn onderdeel van jezelf.”

Welk liedje raakt jou nog meer?

“Dat doen ze eigenlijk allemaal, maar ‘Storm’ vind ik ook echt prachtig. Mensen zijn vaak bang om hun ware gevoelens te laten zien. Dat heeft tot gevolg dat je je afsluit en alleen maar verder van elkaar verwijderd raakt. ‘Storm’ gaat erover dat het er allemaal mag zijn. Laat het maar razen, je moet gewoon jezelf kunnen zijn met al je emoties en uitbarstingen. Het is fijn dat ik met iemand ben voor wie ik geen geheimen hoef te hebben.”

Het hele interview met Do lees je in VIVA 27. Het nummer ligt van woensdag 5 t/m dinsdag 13 juli in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «