Danielle Heemskerk: ‘Kijk eens naar jezelf en vraag je af wat jou mooi maakt als persoon’

danielle heemskerk

Zit je met een prangende vraag of kun je wel een goede raad gebruiken op welk gebied dan ook? De experts staan voor je klaar. Deze week beantwoordt coach Danielle Heemskerk al jouw vragen op het gebied van body positivity.

Vraag 1:

De afgelopen vijf jaar ben ik heel wat overtollige kilo’s kwijtgeraakt en inmiddels heb ik ook mijn streefgewicht bereikt. Eerlijk gezegd had ik verwacht dat dit me gelukkiger zou maken. Nu ben ik eigenlijk nog steeds niet blij met mezelf. Wat kan ik doen om dat te veranderen?

Antwoord:

‘Heel veel vrouwen zullen zich in jouw vraag herkennen, dus realiseer je allereerst dat dit gevoel allesbehalve gek is. Je hebt zo hard gewerkt om de kilo’s eraf te krijgen, dat je nu teleurgesteld bent omdat je jezelf alsnog niet oké vindt. Dit komt doordat je er nu achter bent gekomen dat er zonder die extra kilo’s niet heel veel verandert in je leven. Jij bent nog steeds wie je bent, en jouw onzekerheid hangt dus niet alleen samen met je gewicht. Tijdens het afvallen ben je er zo gewend aan geraakt om je lijf constant te monitoren en om altijd maar kritisch te zijn, dat in jouw ogen je lichaam een soort object is geworden dat in een mal moet passen. Om weer positiever naar jezelf te kunnen kijken, is het belangrijk dat je dit lichaamsbeeld loslaat. Stop met jezelf constant te wegen en laat dat streefgewicht helemaal los. Hoe je eruitziet, is namelijk niet wie jij bént als mens. Kijk daarom eens naar jezelf en vraag je af wat jou mooi maakt als persoon. Of stel deze vraag aan mensen die jou goed kennen. Hiermee verbreed je je perspectief en kom je er hopelijk achter dat je véél meer bent dan alleen die kilo’s.’

Vraag 2:

Ik heb een maatje meer en eerlijk gezegd vind ik dat prima. Wat ik wél lastig vind, zijn de afkeurende blikken en constante stroom van oordelen en goedbedoelde adviezen. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord:

‘Dit is helaas een veelvoorkomend probleem en al deze vooroordelen kunnen heel pijnlijk zijn. Allereerst vind ik het heel knap dat jij jezelf ondanks al deze kritieken hebt geaccepteerd zoals je bent. Dat is het allerbelangrijkste, dus laat je vooral niet van je stuk brengen door deze blikken en vooroordelen. Veel mensen denken dat ze iemand met zo’n opmerking kunnen helpen, maar ze hebben niet door dat ze het tegenovergestelde doen. Hiermee omgaan is lastig, maar ik raad je aan om na te denken over een aantal pasklare antwoorden die je in zo’n situatie kunt gebruiken. Want je mag best een weerwoord hebben. Het ligt er natuurlijk aan wie je voor je hebt, maar in de meeste gevallen zou ik zeggen: wees eerlijk en zeg dat dit soort opmerkingen je kwetsen en je extra onzeker maken over je lijf. Of geef aan dat je niet zo veel op je gewicht probeert te letten, omdat je tevreden bent met jezelf.

Wil je liever niet in discussie of heb je niet het zelfvertrouwen of de energie om een scherpe opmerking te maken? Verander dan simpelweg van onderwerp of loop weg van het gesprek. Het gaat er immers om dat jíj je goed voelt en je bent niemand iets verschuldigd. Hou dat altijd in je achterhoofd.’

Wie is Danielle Heemskerk?

Danielle Heemskerk (35) is leerpsycholoog en expert in lichaamsbeeld en eetgedrag. Met haar Bureau Body Positive coacht ze mensen het negatieve beeld van hun lichaam en de verkrampte relatie met eten los te laten. Daarnaast spreekt Danielle regelmatig op events en congressen over thema’s als body positivity, schoonheidsnormen en de dieetcultuur.

Ook een vraag?

Elke week staat er een expert voor je klaar om ’m te beantwoorden. Of dat nou is op het gebied van liefde en seks, je lichaam, huid, sport, werk, voeding of wat dan ook: je kunt hier alles kwijt. Stuur je vraag naar redactie@viva.nl o.v.v. Durf te vragen.

Lees ook de antwoorden van Eveline Stallaart op vragen over intimiteit

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief