Eddy Zoëy: ‘Op m’n 67e zet ik vast een spuit heroïne in m’n arm’

eddy zoey

VIVA drinkt elke week een biertje met een leuke man. Deze week zitten we aan de bar met tv-maker, presentator en muzikant Eddy Zoëy (48), die op 26 mei internationale sterren gaat interviewen tijdens de Gumball 3000-parade in de Amsterdam Arena.

Wanneer dronk je voor het eerst?

“Tot mijn dertigste dronk ik geen druppel. Ik kom uit Twente, daar zuipt 99 procent van de zestienjarigen al flink. Toen ik mijn vriendjes een keer dronken over straat zag zwalken, dacht ik: hier wil ik niet bij horen. Misschien was het een vorm van rebellie: in Twente drinkt iedereen, dan ben je het meest rebels door niet te drinken. Bovendien was mijn vader sportman, we hadden nooit drank in huis. Die paar keer dat ik aan alcohol rook of proefde, vond ik het vies. Heel mijn puberteit bracht ik mijn uitgaanstijd door met m’n hoofd onder de kraan.”
Voelde je je nooit een outcast omdat je niet dronk?
“Nee. De leden van mijn eerste bandje riepen: ‘We helpen jou wel aan de drank!’ Dat is niet gebeurd. Die kreten sloegen al snel om in respect. Het scheelt dat ik geen geitenwollensokkenprediker ben. Ik vind het prima als mensen om me heen drinken.”

Je zit nu aan het bier, waar ging het uiteindelijk mis (of goed)?

“Toen ik een jaar of dertig was, waren we met BNN aan het filmen in een restaurant in Maastricht. De maître was verbaasd dat ik nooit alcohol dronk, haastte zich naar de drankkast en hield me een glas whisky voor. Dat smaakte meteen zó goed. Sinds dat moment kun je me heel blij maken met goede single malt whisky.”
Misschien is het bij jou omgekeerd: naarmate je ouder wordt, ga je meer experimenteren. “Joh, op m’n 67e zet ik vast een spuit heroïne in m’n arm. Nee, ik heb geen idee. Ik word er wel losser in. De oma van een vriend vroeg hem laatst: ‘Wiet, waar haal je dat?’ Fantastisch. Ik kan me die houding op die leeftijd goed voorstellen: kom maar op, wat maakt het nu nog uit?”

Benieuwd naar Eddy’s andere kroegavonturen? Je leest het in VIVA21. Bestel ‘m hier!

Beeld: Sjoerd Geuke