Eefje de Visser doet alles zelf

eefje de visser

Als klein meisje wilde Eefje de Visser (28) koorddanseres worden, totdat ze op haar dertiende een gitaar kreeg en haar eigen liedjes begon te schrijven. Dit jaar bracht de singer-songwriter haar album ‘Het is’ uit. VIVA sprak met Eefje.

Alles zelf doen
Momenteel heeft Eefje het rustig, er staan weinig optredens gepland. “Ik kan van mijn muziek leven. Maar ik heb het drukker dan je denkt. Ik heb een eigen label en doe alles in eigen beheer, met mijn manager. Repetitieschema’s maken, tourneevoorbereidingen, vergaderen, nummers bewerken in de studio: vaak heb ik er een dagtaak aan.” Op het podium voelt Eefje zich thuis, hoewel ze zichzelf nooit zo als een live-artiest zag. “Ik zag eerder een carrière op de achtergrond voor me: muziek schrijven voor anderen. Solo hoefde van mij niet zo. Niet dat ik bang was voor negatieve oordelen, want van mijn liedjes was ik wel overtuigd. Maar mijn zoektocht naar de juiste houding als podiumartiest heeft best een tijdje geduurd.”

Dromerig en vaag
In tegenstelling tot veel collega’s zingt Eefje in het Nederlands. “Als tiener schreef ik in het Engels, intuïtief, naiëf en zonder visie. Toen ik begin twintig was, begon ik teksten te schrijven zoals ik dacht dat het hoorde: ze moesten ergens over gáán. Dat leverde pretentieuze teksten op die ik lelijk en kinderachtig vond. Pas toen ik mezelf weer toestond om dromerig en vaag te zijn, en in het Nederlands begon te schrijven, kwamen de echte Eefje-teksten naar boven. Bij mij is de melodie er altijd het eerst. Ik voel me primair muzikant. Daar zing ik dan een soort Engelse onzintekst bij en bij de zanglijn die zo ontstaat, schrijf ik een Nederlandse tekst, die ik min of meer laat opstijgen uit mijn onderbewustzijn.”

Niet de beste teksten
Ook bijzonder aan Eefje: liefdesliedjes zijn niet zo haar ding. “Ik vind het niet zo’n interessant onderwerp. Hoe leuk en lief ik iemand vind, inspireert me maar zelden. Als een relatie uit is, zet het liefdesverdriet me wel aan tot schrijven over liefdesverdriet, maar die liedjes komen meestal niet op mijn platen terecht. Het zijn doorgaans niet mijn beste teksten, vind ik.”

Het hele interview met Eefje lees je in VIVA 4, die vanaf woensdag 15 januari in de winkels ligt.