Eerste hulp bij vakantiestress

vakantiestress

Vrouwen en vakantiestress gaan hand in hand, zo blijkt uit VIVA’s grote vakantiestress-onderzoek, uitgevoerd door hettestpanel.nl. Zo ervaart 49 procent meer stress op het werk vlak voordat ze op vakantie gaat en krijgt 63 procent stresskriebels van het inpakken van de koffer, auto of caravan. Balanscoach Sandra Ketterings heeft praktische tips voor een ontspannen begin, verloop en einde van je welverdiende vakantie.

1. Checklijst? Check!

“Op internet zijn tal van slimme inpaklijsten te vinden. Zorg dat die twee weken voor vertrek klaarligt en vul ’m aan naar eigen behoefte. Pak je koffer vervolgens in gedeeltes in: zo hou je rust en overzicht en voorkom je dat je op de avond voor vertrek je koffer volpropt met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Blijk je achteraf belangrijke spullen te zijn vergeten? Zet het meteen op de lijst voor volgend jaar.”

2. Hij mag ook wat doen (deel 1)

“Verdeel de taken rondom de vakantie. Veel vrouwen schieten in de stress omdat ze het idee hebben dat ze alles alleen doen: de koffers inpakken, het huis opruimen, de huisdieren naar hun oppas brengen enzovoort. Hij kan en mag ook helpen. Ook al vind je dat jij het beter, sneller, handiger doet: láát hem. En wees vooral duidelijk over wat je gedaan wilt hebben. Mannen willen duidelijke instructies.”

3. Vergeet die grote schoonmaak

“Natuurlijk wil je je huis schoon achterlaten voor je vertrekt. Maar overdrijf het niet door de dag voor je vertrek te beginnen aan de grote schoonmaak. Je haalt jezelf veel ellende op de hals. Maak liever een schema met wat je schoon of opgeruimd wilt hebben en streep af. Begin hier ook twee weken van tevoren mee, zo krijg je niet alles in één keer voor je kiezen. Scheelt je een hoop tijd en vooral stress.”

4. Hij mag ook wat doen (deel 2)

“Ook op vakantie zijn er altijd wel huishoudelijke klusjes die gedaan moeten worden. Betrek hem hier ook bij. Spreek af dat jullie bijvoorbeeld om de dag de afwas doen of de kinderen naar bed brengen.”

5. Laat het ideale vakantieplaatje los

“Gaan dingen anders dan je gepland had? Ga ontspannen om met die veranderingen. File? Vertraging? Verregende vakantie? Zorg dat je het kunt relativeren en lach erom. Maak je ook niet druk om je dieet op vakantie. Het heten niet voor niets vakantie-kilo’s, dus schep gewoon lekker patat op en skip die salade. Diëten en streng zijn komt over drie weken wel weer.”

Leuke weetjes, opvallende cijfers, herkenbare situaties en verklaringen over vakantiestress lees je in VIVA 26! Het blad ligt nu in de winkels, of kun je hier online bestellen. VIVA’s grote vakantiestress-onderzoek is uitgevoerd door hettestpanel.nl

Tekst: Annemarie van Looij
Beeld: iStock