Epke Zonderland: “Als tiener hing ik nog weleens met een kater aan de rekstok”

epke zonderland

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Vandaag is dat melk met Neerlands turntrots Epke Zonderland (29). Die net uit de Vondelgym Amsterdam komt, waar hij een health clinic gaf in samenwerking met sponsor Campina.

Proost je vaker met een glas melk?

“Dit is de eerste keer!”

Topsporten en alcohol, gaat dat samen?

“Ik train nu voor het WK Turnen dat eind oktober in Glasgow is. Twee weken geleden heb ik voor het laatst iets gedronken en de komende drie maanden eet en drink ik alleen nog maar gezond. Daar voel ik me goed bij. Vanaf nu zal de belasting van mijn lichaam steeds een stukje hoger gaan, dus ik wil alles zo perfect mogelijk doen; alcohol is daarbij gewoon niet handig.”

Ooit met een kater aan de rekstok gehangen?

“In mijn tienerjaren maakte ik die fout nog weleens. In die tijd was turnen een hobby, al was het wel een serieuze. Nu leef ik ook echt als topsporter.”

Wat houdt dat in?

“Ik train vierentwintig uur, verspreid over zes dagen. Fysiotherapie komt daar nog bij, maar ook dingen die ik voor mijn sponsors doe, zoals deze health clinic. Tussendoor probeer ik mijn rust te pakken om te herstellen. Voor mijn studie geneeskunde moet ik stage lopen, maar als ik dat erbij doe, merk ik dat ik minder makkelijk herstel. Vandaar dat ik mijn stage na het WK weer oppak. En er is nu ook even geen tijd om spontaan de stad in te gaan met vrienden of mijn vriendin.”

Mis je dat niet?

“Soms, maar ik weet waar ik het voor doe. Je moet jezelf ook niet te strak houden, dat werkt weer averechts. Het gaat om de balans tussen leuke dingen doen én discipline. Van een avondje uit en een gezellige tijd hebben, kan ik juist veel energie krijgen.”

Je hebt na je Olympische medaille in 2012 alles gewonnen wat er te winnen valt, maar je Europese titel heb je begin dit jaar niet kunnen prolongeren. Baalde je heel erg?

“Ja, zeker omdat het op twee toestellen niet lukte: op de brug én de rekstok. Aan de andere kant: ik had van tevoren wat last van pijntjes en een verkoudheid, dus ik kon me minder goed voorbereiden dan ik had gewild. En er hing minder van dat EK af. Ik heb me bewust meer gefocust op het WK, omdat ik daar goed moet presteren om me te kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio, volgend jaar.”

Wat doe je als je echt baalt? Tegen een boksbal slaan?

“Dat niet. Ik ga meteen nadenken: hoe het komt, hoe ik het anders had kunnen doen, en probeer het te relativeren. Ik zal niet snel ergens tegenaan schoppen, ik krop eerder dingen op. Dan word ik chagrijnig of ik floep er ineens iets uit. Mensen die me goed kennen, zoals mijn vriendin, merken het wel aan me als ik minder lekker in mijn vel zit.”

Het hele interview met Epke Zonderland lees je in VIVA 36. Het blad ligt nu in de winkels of kun je hier online bestellen.

Tekst: Jessica van Zanten
Beeld: Anke van der Meer