Eva Van Der Gucht: ‘Ik dacht: nu is het afgelopen’

eva van der gucht

Actrice Eva Van Der Gucht (36) gaat fluitend door het leven, ondanks dat het haar de laatste tijd niet allemaal meezat. Ze brak haar rug en werd tijdens een vakantie onder schot gehouden. VIVA sprak met de Vlaamse.

Uitgestelde bruiloft
“Drie dagen voordat we een jaar geleden zouden gaan trouwen, ben ik gevallen en had ik een ruggenwervelfractuur. De bruiloft is toen drie maanden uitgesteld. Ik heb acht weken op bed gelegen met een korset aan. Ik dacht nog: oh, een korset, daar kan dan mooi mijn bruidsjurk overheen, dat kleedt zo lekker af, maar het was geen leuk korset. Het was een heel stelsel dat je over je kleren moest aandoen om de wervels op elkaar te duwen zodat het kon genezen. Maar toen hadden we meteen the bad gehad, zeg maar. Dat zeggen ze toch altijd, in goede en slechte tijden, in sickness and in health.”

Gek worden
Eva’s verloofde zorgde acht weken voor haar. “Ik wist al wel dat hij de allerliefste was, maar toen kon ik het ook daadwerkelijk ondervinden. Ik werd op een gegeven moment gek, want ik kan niet lang stilzitten. Ik ben ook te snel van de pijnstillers gegaan en het huis gaan schoonmaken. Dan zat ik op de vloer en kon ik niet meer omhoog komen. Daar werd Domenic wel boos om, terecht. Hij moest de eerste twee weken op de bank slapen, omdat ik niemand naast me mocht hebben vanwege de beweging. En om de vier uur moest hij me – ook ’s nachts – pijnstillers geven, dus hij heeft wekenlang niet geslapen terwijl hij overdag gewoon moest werken. En iedereen afbellen voor de bruiloft natuurlijk. Dat heb ik niet meegekregen, want ik lag helemaal gedrogeerd op bed.”

Kogel door je hoofd
Ook vertelt ze over het moment dat ze tijdens een vakantie onder schot werd gehouden. “Ik ben ooit overvallen in Brazilië en toen ben ik twintig minuten gegijzeld in een huis met pistolen op mijn hoofd. We waren met een aantal vrienden en besloten om de vakantie af te maken en het niet te zeggen thuis. Ook omdat zoiets in Brazilië gelijk staat aan een fiets die van je wordt gejat, had ik niet de neiging om te denken: wat afschuwelijk. Op het politiebureau moest ik een formulier invullen. Meer niet. Ik heb het lang ontkend, terwijl ik op het moment zelf toch wel dacht: ik krijg een kogel door mijn hoofd en het is afgelopen. Maar ik heb er lang lacherig over gedaan. Dan zei ik van die clichédingen als: ‘Joh, dan weet je tenminste dat je leeft.’ Tot ik op een gegeven moment bij een vriendin was die hangjongeren voor haar deur had die steentjes tegen het raam gooiden. Ze belde de politie en die hebben toen een half uur bij haar gezeten. Ze zeiden dingen als: ‘Hier heb je ons kaartje; als er iets is, moet je bellen.’ Ze kreeg de reactie die ik vijf jaar daarvoor had willen krijgen.”

Het hele interview lezen? Je vindt ‘m in VIVA 10, die vanaf woensdag 26 februari in de winkel ligt. Eva is nu te zien in de voorstelling ‘Vrijdag’ die van 8 maart tot 6 mei door het land toert.