Rijst & Shine

fairtrade

Voor VIVA reisde ik af naar Thailand om met eigen ogen te zien hoe fairtrade producten worden gemaakt, waar ze vandaan komen en wie er van profiteren. Thailand, dacht ik, wat een topbestemming voor een werkreis! Ik droomde helemaal weg bij de herinneringen aan de parelwitte stranden, de kleine huisjes aan het strand, de fruitshakes en geurende currygerechten.

Wellnesscentrum in de open lucht
Thailand is een soort openlucht wellnesscentrum. De geweldige service, de lekkere keuken en de prachtige stranden, de massages en de pedicures: toeristen worden volledig in de watten gelegd in dit vakantieparadijs.

Maar ik ging niet naar dat paradijs. Ik reisde met Martin Boon van Fair Trade Original af naar het platteland van Noordoost Thailand, in de buurt van de stad Ubon Ratchatani. Op bezoek bij rijst- en chiliboeren in de verzengde hitte. En ’s avonds slapen op de harde grond, op een houten vlonder naast de varkens. Om tegen vijven weer uit de veren te komen voor een bezoek aan de monniken.

Stoer en ontroerende ambities
Ik had de reis voor geen goud willen missen. Fairtrade was tot voor kort een nogal stoffig concept: iets met eerlijke handel en wereldwinkels. In de supermarkten liep ik steevast voorbij aan de producten: ik had geen zin om een paar dubbeltjes extra te betalen. Maar in Noordoost Thailand heb ik de boerinnen ontmoet – de vrouwen die ik help door wél die fairtrade pandanrijst in mijn mandje te gooien. Hun gezichten staan op mijn netvlies gebrand: stoere vrouwen met vrolijke gezichten en ontroerende ambities: ze willen voor hun gezin zorgen, maar ook voor de natuur om hen heen. Ze verbouwen biologische rijst en groenten, en zijn in de weer met biogas en biologische mest: daar kunnen onze boeren nog wat van leren.

Eerlijke prijs
Door die paar dubbeltjes meer krijgen deze vrouwen de kans om te investeren in hun bedrijf, om zelfstandig en sterk te worden op een wereldmarkt waar de concurrentie moordend is. Ze krijgen een eerlijke prijs voor hun mooie producten, en een soort bonus zodat ze onderwijs kunnen krijgen en machines kunnen aanschaffen. Met groot respect – en zo’n honderd muggenbeten in beiden benen – nam ik na een week afscheid van deze vrouwen. En ik heb mezelf plechtig voorgenomen om meer fairtrade te kopen. Niet alles, en niet elke dag. Ik ken mezelf: als ik de lat te hoog leg, dan komt er niets van. Rustig aan beginnen aan ietsje eerlijker worden in de supermarkt, ik hoop dat ik het volhoud.

Tekst: Esma Linnemann. Lees haar volledige verhaal in VIVA 21, die vanaf woensdag 14 mei in de winkels ligt.