Fedja van Huêt: ‘Op de Toneelschool deed iedereen het met elkaar’

fedja

VIVA drinkt elke week een biertje met een leuke man. Deze week zitten we aan de bar met acteur Fedja van Huêt (41), vanaf 2 april te zien in de film ‘Bloed, zweet & tranen’ over André Hazes.

Onenightstands

“Sommige mannen kunnen het: vrouwen met smooth talk het bed in praten. Met verbazing kan ik daarnaar kijken, want ik ben nooit zo’n versierder geweest. Ik liet me gráág versieren, haha, dat vond ik wel spannend. Ik ben geen praatjesmaker, maar kan geïntrigeerd raken door iemands uitstraling en denken: hé, wie is dat? In mijn Toneelschool-tijd was ik losser en ging ook alles makkelijker: iedereen deed het met elkaar. Vaak begon het met dansen, een beetje kijken, nou ja, dan weet je het wel.”

Carrièremove

“Onlangs heb ik mijn leven helemaal omgegooid. Binnen een jaar heb ik mijn contract opgezegd bij Toneelgroep Amsterdam, ben ik gaan freelancen en heb ik een nieuw huis gekocht in een nieuwe stad – natuurlijk helemaal niet handig als je geen vastigheid hebt. Maar ja, het was hoog tijd voor verandering. Soms zit je vast in een baan en een bepaald leven. Hoe leuk ook, ik vond dat alles anders móest, anders zou ik alsmaar doorgaan. Waar ik naartoe wil, is een goede balans tussen werk en privé. Het is heel makkelijk om alles maar aan te nemen, maar dan ben je nooit thuis en denk je over tien jaar: geweldige carrière, maar ik was elke avond on the road, terwijl ik ook weleens mijn kind op bed wilde leggen. Ik ben selectiever geworden. Zo werd ik vandaag uitgenodigd voor een filmfestival in Jakarta en merkte dat ik dacht: gadverdamme, ik heb helemaal geen zin. Ver weg, klamme boel – hoe interessant ook. Maar sowieso kon ik er niet naartoe vanwege andere opdrachten. Ik ben gewoon een heel saaie man geworden, haha. Nu word ik blijer van lekker boksen totdat je er spierpijn van hebt en een taartje eten na de balletles van mijn dochter.”

Meer weten over de kroegavonturen van Fedja? VIVA14 ligt nu in de winkel. Of bestel ‘m online!
Beeld: Sjoerd Geuke