Floris van Bommel: ‘Als iemand lelijke schoenen draagt, wordt het niks tussen ons’

floris van bommel

VIVA drinkt elke week een biertje met een leuke man. Deze keer: Floris van Bommel (39), creatief directeur van Schoenfabriek Van Bommel. Alleen aan de bar zitten doet hij liever niet. Als laatste de kroeg verlaten dan weer wel – ook als zijn kroegmaten al lang en breed het pand verlaten hebben.

LAST MAN STANDING

“Een stapbeest ben ik nooit geweest. Als mijn klasgenoten op de havo in het weekend uitgingen, zat ik liever bij mijn moeder thuis. Pas toen ik in Doorn aan de TMO modemanagement ging studeren, ben ik als een idioot gaan stappen. Nu ga ik minstens één keer per week naar de kroeg, vaak met mijn twee broers. We zitten met z’n drieën in de directie van Van Bommel, maar zijn ook goede vrienden. Mijn oudste broer kan een uur voor de kroeg sluit, zeggen: ‘Zo, ik ga naar huis.’ Onbegrijpelijk vind ik dat. Ik ben altijd de last man standing. Als het leuk is, ga je toch niet weg?”

AFKNAPPER

“Als iemand de verkeerde schoenen draagt, kan ik daar op afknappen. Grote stiksels, lelijk leer, stomme zolen: verschrikkelijk. Ik ga er pas op letten als ik iemand interessant vind. Als diegene mooie kleding draagt en dan lelijke schoenen aan heeft, is de kans groot dat het niks tussen ons wordt. Dat zegt veel over die persoon, namelijk dat hij zich anders voordoet dan dat hij is.”

LIEVER ALLEEN

“Als ik in mijn eentje thuis ben, ben ik het allerleukst, -gezelligst en grappigst. Dan zou je me eens mee moeten maken. Dan maak ik de meest gevatte grappen. Ik kan nu niet zo snel een voorbeeld verzinnen, maar gewoon kleine grapjes die ik in de spiegel maak. Ik ben graag alleen en hoef niet per se iets met een partner te delen. Een van de mooiste levensvragen vind ik dan ook: waarom zijn mensen bij elkaar? Om dingen mee te delen, denk ik. Maar wat is het verschil tussen je grap met een partner maken en alleen met jezelf? Pas als ik iemand tegenkom die mij écht verwondert, zou ik het de moeite waard vinden om mijn leven te delen. Anders blijf ik liever alleen.”

Je leest meer over Floris’ kroegavonturen in VIVA 10 – nu in de winkel!

ONDER REDACTIE VAN MARLOES TEERENSTRA I TEKST JASMINE GROENENDIJK I FOTO ANKE VAN DER MEER