Who the f*** is Fockeline Ouwerkerk?

fockeline ouwerkerk

De carrière van Fockeline Ouwerkerk (32) gaat als een speer. Ze staat op het toneel, heeft een rol in Moordvrouw en speelt in de tv-familiefilm Rabarber. Toch is haar naam nog niet zo bekend. Wie is Fockeline nu eigenlijk?

Kritisch
“Ik ben niet iemand die de media opzoekt. Ik heb heel lang gedacht dat ik niet goed en interessant genoeg was. Inmiddels weet ik dat ik kan acteren, maar vaak denk ik: verdomme, dat had anders gemoeten. Ik ben superstreng en kritisch op mezelf, daarom ben ik altijd weer verbaasd als ik word gevraagd voor een interview. Jongens, ik kom net kijken. Wat moet ik zeggen?”

Glitterhoedjes en boa’s
Fockeline wist pas op latere leeftijd dat het acteervak iets voor haar was. “Ik was altijd een stil, keurig, leergierig meisje, maar daarnaast had ik ook veel imaginary friends, zeg maar. Ik zat vaak in een fantasiewereld. Ik heb ook heel fanatiek gedanst. Tijdens de showdance-les ging ik helemaal los. Glitterhoedjes, boa’s, alles; dus het showelement heeft er altijd ingezeten. Ik heb lang gedacht dat ik dat als hobby naast een echt beroep zou doen. Totdat ik op het vwo zat en meespeelde in een schoolmusical. Daar werd het acteren, dansen, spelen, entertainen getriggerd. Docenten zeiden: ‘Fockeline, doe auditie bij de toneelschool.’ Huh, toneelschool? Ik wist van het hele bestaan niet af. Met mijn moeder liep ik alle opendagen af. Ik was zo’n Rotterdams stadsmeisje en kwam ineens in Maastricht terecht. ‘Maastricht is wel erg ver hoor, mam, of niettan?’ Dus ben ik naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht gegaan. Afgemaakt en daarna de toneelwereld ingerold. Heerlijk.”

Vastigheid
In Rabarber speelt Fockeline haar eerste moederrol. Is het moederschap ook iets voor haar? “Ik zou dolgraag moeder willen worden, maar ik geloof dat ik dat ook het allerengst vind. Ten eerste moet het allemaal maar lukken. Ten tweede weet ik helemaal niet of het kan of goed zal doen. Ik weet wél dat ik mijn kind veel liefde zal geven, maar materialistisch gezien weet ik niet of ik alles kan geven wat ik ook heb gehad. Kijk, mijn ouders vonden vastigheid belangrijk. Mijn vader had een goede baan, mijn moeder was thuis voor ons. Daardoor heb ik een heerlijke jeugd gehad. Ik kon sporten, mezelf creatief ontplooien. We gingen op vakantie, alles was mogelijk. In deze tijd niet. En dan zijn Joeri en ik ook nog allebei freelancer. De ene keer hebben we veel werk, de andere keer niet. Soms hebben we een maand dat we de eindjes aan elkaar moeten knopen. Nu is dat niet erg, we hoeven alleen voor onszelf te zorgen, maar wat als we een kind hebben? Ik vind dat lastig.”

Meer lezen over Fockeline? Je leest het gehele interview met haar in VIVA 5, die vanaf woensdag 22 januari in de winkels ligt.