Fred van Leer: ‘Blijkbaar vinden mensen me enig om wie ik echt ben’

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. 
Deze keer hebben Katy (rechts) en Marloes (links) een date met stylist 
Fred – koekoek – van Leer (40) om te kletsen over zijn succes.

Tekst Marloes Teerenstra |  Foto’s Maaike van Haaster

Het is maandagmiddag twaalf uur als Fred van Leer café Nostra in Rotterdam binnenstapt. Glimmende zonnebril 
op, paraplu in z’n handen. “Kijk nou toch, jullie zijn er al. Heerlijk!” Meteen richt hij z’n telefoon op ons. “Lieve mensen, ik heb dus met deze knappe meiden van VIVA een interview. Om te gieren.” Die mededeling komt direct op Snapchat. “Nu nog een post op InstaStories en ik ben van jullie!”

Marloes: Hoe bewust ben je van je honderdduizenden volgers op Instagram, Snapchat, Facebook, Twitter en sinds kort ook YouTube?

“Ik ben elke dag top of mind. Mensen herkennen me, willen met me de foto. Op Milkshake Festival ben ik met vijftienhonderd man op de foto geweest. Maar hé, mij hoor je niet klagen. Laten we wel wezen: het is toch ook leuk.”

Wat doen likes persoonlijk met je?

“Het is toch wel een beetje een bevestiging. Ooit zei de manager van Leco tegen mij: ‘Je probeert grappig te zijn, maar dat hoeft niet, want je bént al leuk.’ Daar heb ik veel aan gehad. Of ik nou hysterisch ben, jank, lach, gil of gier: blijkbaar vinden mensen me enig om wie ik echt ben.”

Wij zien vooral je hilarische kant.

“Ik ben een beetje in dat imago gerold, maar joh, er zit een heel socialmediaplan achter.” (hij pakt z’n mobiel) “Dit is fake. Weet je hoe vaak ik op zondag helemaal in de kreukels lig, met een zak chips op de bank zit en dan een blije foto post van twee weken geleden? Dat is een bewuste keuze. Ik wil dat mensen naar mijn kanalen gaan om even te kunnen lachen. Lekkere bloes heb je trouwens aan.”

Thanks. Wanneer was je voor het laatst verdrietig?

“O, vanmorgen nog. Ik kreeg een kutbericht: een opdracht die ik helemaal heb uitgestippeld, gaat niet door. Dan zit ik meteen in een downer. En ik mis mijn beste vriend, die nu al een jaar in Miami woont.”

Ben je iemand die het leven zwaar kan maken?

“Elke dag denk ik weleens: blèh, wat is alles kut. Maar een 
uur later is dat gevoel weer compleet weggebonjourd en sta ik onwijs te genieten. Ik ben het type: hoge pieken, diepe dalen.”

Katy: Vier jaar geleden heb je na een avond stappen tinnitus opgelopen. Dat klinkt net alsof het over een soa gaat.

“Haha, inderdaad. Maar schat, elke seconde hoor ik een irritante ruis in m’n oren. Het is hel. Niet voor niks wordt het de suïcidepiep genoemd.”

Marloes: Heb je zelf ooit een moment gehad waarop je dacht: het hoeft niet meer?

“De eerste drie maanden dacht ik constant: als ik dit de rest van m’n leven heb, spring ik van een flatgebouw.” Dan wenkt ie naar de ober: “Liefje, heb je voor mij een kokosmakroon?”

Hoe ga je ermee om nu je weet dat die piep voor altijd is?

“Nu de muziek aanstaat, heb ik er minder last van. Maar ik slaap met slaappillen. En vooral ’s ochtends, als ik wakker word in een stil huis, word ik er gestoord van. Maar ja, het is wat het is.” Fred stroopt z’n mouw op. “Om die reden heb ik ook m’n eerste tattoo laten zetten: ‘Let it go.’ Dat heb ik niet gedaan omdat ik een ‘Frozen’-fan ben, haha.”

Katy: Die olifant op je arm is schattig.

“Het olifantje vind ik ’t leukst. Ik wilde een flamingo, maar ging de deur uit met een olifant: story of my life. Ik lijk eigenlijk ook een beetje op een circusolifant: ik doe een kunstje en ga daarna weer alleen m’n kooitje in, haha.”

Het hele interview met Fred lees je in VIVA 11. Het nummer ligt van woensdag 15 maart t/m dinsdag 21 maart in de winkel of kan je hieronder online bestellen.  Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «