Freek van Noortwijk: ‘De mensen komen voor ons eten, niet voor Katja’

freek van noortwijk

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week doen we een biertje met Freek van Noortwijk (27), chef-kok van Guts & Glory en het onlangs geopende restaurant Breda in Amsterdam.

Interview: Jessica van Zanten | Foto’s: Anke van der Meer

2015 was een druk jaar voor chef-kok Freek van Noortwijk. Samen met collega en vriend Guillaume de Beer opende hij restaurant Guts & Glory én restaurant Breda in Amsterdam. Ze werden overspoeld met goede recensies. Breda kreeg zelfs een 10- in de Volkskrant. Sindsdien wil ie-der-een bij ze eten en zijn de restaurants continu volgeboekt. Ook op privégebied was er nieuws: Freek kreeg een relatie met Katja Schuurman en belandde opeens op de voorpagina’s van de roddelbladen.

Hoe sex, drugs en rock-’n-roll is jullie keuken?

“We hebben niet de reputatie heel braaf te zijn en daar is niks mis mee. Het is onze traditie om er met Koningsnacht en oudjaarsavond een gezellig feestje van te maken in de keuken. We werken allemaal superhard en je moet het wel een beetje leuk houden. Personeel mag bij ons veel wijnen proeven, niet alleen de goedkoopste huiswijn. En iedereen mag van mij doorgehaald op het werk aankomen, maar als je dan je shit niet op orde hebt, krijg je het wel van me te horen. Ik ben ook weleens niet op mijn scherpst, maar dan moet ik ’s ochtends maar op de blaren zitten en focussen.”

Was jij altijd al met koken bezig?

“Liefde voor goed eten en mooie wijnen heb ik van huis uit meegekregen. Op de middelbare school maakte ik bijvoorbeeld broodjes met rosbief en truffelmayonaise en rucola. Uiteindelijk ben ik ergens in de afwas gaan werken en stroomde ik door naar de koude kant. Dat vond ik echt verschrikkelijk, van die ellendige salades met geitenkaas maken. Toen ik ergens anders ging werken, werd ik in het diepe gegooid. Ze zeiden: ga maar twintig kilo entrecote marineren. Dat is fucking vijfhonderd euro aan vlees! Maar ze lieten me het gewoon doen. Blijkbaar deed ik het goed, waardoor ik steeds enthousiaster werd. In het studentenhuis waar ik woonde, kookte ik voor mijn huisgenoten als ik niet hoefde te werken.”

Opeens word je gevolgd door paparazzi. Hoe is dat?

“Ik ben blij dat de nieuwswaarde er nu vanaf is en dat het wat rustiger is. Het is natuurlijk een beetje inherent aan een relatie hebben met haar, maar dat heb ik ervoor over. Mensen zeggen weleens dat het goed is voor m’n restaurant, maar dat vind ik echt onzin. Met alle respect: de mensen die de roddelbladen lezen, komen hier niet eten. De mensen komen voor ons eten, niet om een glimp op te vangen van Katja. Niet dat Katja hier elke dag op de bar zit of zo. Zou wel te gek zijn trouwens, haha.”

Het hele interview met Freek van Noortwijk is te lezen in VIVA 22. Je kunt het blad online bestellen of het artikel lezen op Blendle.