Gaite Jansen en Yootha Wong-Loi-Sing duiken de slavernij in

Vanavond gaat ‘Hoe duur was de suiker’ in première, een film die zich afspeelt in het koloniale Suriname. Yootha Wong-Loi-Sing (26) speelt de rol van Mini-Mini, het halfzusje en lijfslavin van Sarith, gespeeld door Gaite Jansen (21). VIVA sprak de actrices oner onder meer hun heftige rollen.

Het is maar een rol
Gaite: “Tijdens de auditie zag ik Yootha voor het eerst. Er was meteen een klik. Toen heb ik me wel even zorgen gemaakt: in de film moest ik buitengewoon onaardig tegen haar zijn. Zou dat niet moeilijk worden?” Yootha: “Dat heb ik ook gedacht. Gaat dat een ding worden? Maar we waren ons er allebei bewust van dat we een rol spelen, en dat dat niks te maken heeft met hoe we in het dagelijks leven zijn. Toch vond ik het lastig. Ik kon Mini-Mini alleen spelen als ik m’n eigen ideeën over slavernij losliet. Pas toen ik besefte dat Mini-Mini niet beter wist dan dat ze een slavin was en móest doen wat haar bazin zei, kon ik haar beter begrijpen.”

Vals en gemeen
Het personage waaraan Gaite gestalte geeft is geen lieverdje. Gaite: “Ik speel Sarith, een jonge, temperamentvolle vrouw die gewend is dat alles wat ze doet, goed is. En dat ze met haar lijfslavin Mini-Mini kan doen wat ze wil. Dat laatste neemt ze vrij letterlijk. Ze is vals en gemeen. Maar ik ga mee in haar hersenkronkels, ik begrijp waar het vandaan komt. Als ik denk: wat doet Sarith raar, dan heb ik kritiek op mijn personage en dat speelt niet fijn. Dat betekende dat ik m’n eigen ideeën over hoe je met elkaar omgaat, moest negeren.” Yootha: “Juist door die klik tussen ons konden we elkaar de vrijheid geven om te spelen. Als ik zou zeggen: ‘Ik wil niet dat je me zo hard slaat, want dan voel ik me gediscrimineerd,’ beperk ik Gaite in het neerzetten van haar rol. En andersom had het ook niet gewerkt: als Gaite zich de hele tijd zou verontschuldigen voor die klap.”

Meer lezen over Gaite en Yootha? Lees het interview in VIVA 40, die vanaf vandaag (woensdag 25 september) in de winkels ligt.