Girlpower! VIVA ging de straat op voor Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Doen we nog aan feminisme, of was dat iets uit je moeders tijd? En wie is je voorbeeld? VIVA vroeg het vrouwen met ballen.

Foto’s en tekst Daphne Ponsteen

Thea Barnwell (22), professioneel danseres

Noem jij jezelf een feminist?
“Ik ben wel opgegroeid tussen de vrouwen. Mijn grote zus heeft me geleerd om een vrouw te zijn, dit heb ik weer aan mijn jongere zusje geleerd. Nu woon ik in Berlijn en zij nog in Canada. Dus de afstand is groot, maar onze band nog steeds heel hecht.”

Je beroep staat voor absolute girlpower.
“In mijn wereld Ik dans ballet en daar zitten voornamelijk vrouwen. Het is dus heel moeilijk om op te vallen, want de competitie is groot. Het is belangrijk om veel charisma te hebben op het podium, je moet laten zien wie je bent. Als danseres gedraag je je zo vrouwelijk mogelijk.”

Welke vrouw is jouw voorbeeld?
“Mijn danslerares. Ze leidt het Friedrichstadt-Palast, een groot danstheater in Berlijn. Ze heeft zo’n zestig dansers, onder wie veertig meiden, onder haar vleugels. Dus dat is een groep vol girlpower.”

Gabrielle Lussier (22), model en student

Kom jij op voor je rechten?
“Zeker, ik ben een grote feminist! Ik accepteer nooit ‘nee’ als antwoord van een man, dat slaat nergens op. Ik heb het van mijn moeder, ze is rechter en mijn grootste inspiratie. Iedere vrouw moet voor zichzelf opkomen, zeker als je werkt in een mannenwereld.”

Je bent zelf model, word je in een hokje geduwd?
“Ja, mensen zien me eerst als een stereotiepmodel. Maar zodra ik begin te praten, hebben ze door dat ik ook iemand ben met inhoud en een mening. Daarnaast verdienen vrouwelijke modellen veel meer dan mannelijke, wat heel opvallend is.”

Wie is jouw ultieme powerwoman?
“Model en it-girl Alexa Chung. Zij is een grote inspiratie voor me. Ze is een stereotype feminist waar we allemaal heel veel van kunnen leren. Daarnaast kleedt ze zich supervrouwelijk en is ze erg krachtig. Ze is niet te stoppen!”

Nienke van Baal (28), yogaleraar bij Niko Vinyasa Flow Yoga

Ben jij een independent woman?
“Ik oog misschien niet heel stoer door m’n zachte uiterlijk, maar ik ben heel onafhankelijk en zelfstandig. Als ik iets wil bereiken, ga ik daar voor de volle honderd procent voor en werk ik keihard. Ik ben een echte streber, dan komt mijn girlpower het best tot z’n recht.”

Word je anders behandeld als vrouw?
“Eigenlijk niet. Ik werk in een kledingwinkel met alleen maar mannen en daar ben ik echt one of the guys. Daarnaast geef ik yogales aan bijna alleen maar vrouwen, maar ik vind het alleen maar leuk als er een man meedoet, soms level ik daar zelfs beter mee dan met vrouwen.”

Welke vrouw inspireert jou?
“Mijn yogatrainer Marlene Henny, zij straalt zo veel kracht uit en heeft me gemotiveerd meer met yoga te doen. Daarnaast ben ik erg fan van Scarlett Johansson, maar wie niet. Zij is zo puur en heeft prachtige vrouwelijke vormen, heel tof om te zien in Hollywood.”

Meer lezen? Check de rubriek ‘Streetview’ in VIVA 10. De editie ligt vanaf 8 maart in de winkel of kan je hieronder online bestellen. 

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «