Gordon: “Ik haal rottigheid uit”

Gordon

In VIVA van deze week een interview met niemand minder dan Gordon, jawel, de man van nummer 39. “Een racist, ik, mói! Effe serieus, als er iemand multiculti geïnteresseerd is, ben ik het wel.”

Commentaar, geen racisme
Gordon is er niet blij mee dat zijn naam nu gekoppeld wordt aan racisme. Hij legde de situatie uit in het actualiteitenprogramma Oog in Oog. “Het is wel even belangrijk om dit recht te zetten. En ik heb er heel goed over nagedacht, luister. Al van oudsher maken Nederlanders grappen over Turken, Marokkanen, Antillianen, noem maar op. In de volksmond is dat heel normaal, en volkomen onschuldig bedoeld. Dat de tijden veranderen, begrijp ik, dus ik begrijp ook dat zo’n Chinese groep zich op een gegeven moment gaat roeren. Maar ik zit niet voor niks achter een desk bij ‘Holland’s got talent’. Daar zit ik om mensen te beoordelen op hun zangkwaliteiten, en om mensen van commentaar te voorzien. Dat vinden mensen leuk. Tuurlijk is het ene commentaar misschien leuker dan de ander, maar het kan niet zo zijn dat je dan meteen racist bent. Dat ben je als je iemand een lelijke spleetoog noemt, of zegt dat iemand een lelijke gele kleur heeft. Opmerkingen met haat, dát is racisme. Dit niet.”

Lik me reet
Gordon noemt zijn eigen grappen ‘onschuldige rottigheid’. “Zo’n Youp van ’t Hek, die vindt dat mijn humor geen humor is, want híj is de cabaretier, niet ik. Of Marc-Marie Huijbregts, Claudia de Breij: ik heb die mensen nog nooit één leuke grap horen maken. Howard Komproe, nog zo een, die begon als eerste over die Chinezengrap. Dan denk ik echt: wil je een paar grappen van me lenen, jongen? Dan lacht er tenminste een keer iemand bij je voorstelling. Lik me reet, echt. Maar ze doen maar, haal het Meldpunt Discriminatie erbij, ik vind het best. Laat Nederland maar zien hoe kleinzielig je bent.”

Nieuwe liefde
Afblussen kan Gordon thuis. Met een goed boek of een fijne film – of bij zijn nieuwe liefde. “Ik heb momenteel een heel leuk iemand, maar ik ga niet in details treden, want daardoor zijn eerdere relaties ook beschadigd geraakt. Ik moet hem beschermen, voordat iedereen er weer op duikt. Maar het is wel heel leuk, hoor. Oorspronkelijk komt ie uit het oosten van het land. En hij is yogaleraar. Master zelfs.”

Meer lezen over Gordon? Het gehele interview lees je in VIVA 2, die vanaf woensdag 8 januari in de winkels ligt.