Guus Meeuwis: “Er is altijd reuring als ik ergens binnenkom”

VIVA drinkt elke week een drankje met een leuke man. Deze week staan we aan de bar met Guus Meeuwis (43), die – wow! – alweer 20 jaar in het vak zit. En een nieuwe album heeft: ‘Morgen’.

Ben je weleens bang dat het op een dag niet meer lukt?

“Ja, zeker. Met een goed liedje valt of staat alles. Dat is de basis van alles wat ik mag doen. Nu, het moment van de release, vind ik dus het allerspannendst. Ik ben tevreden, maar wat vindt de rest ervan? Gaat de radio me draaien? Zijn ze me niet beu? Straks denkt men: die Meeuwis heb ik wel genoeg gezien. Tijd voor iets anders. Dat zijn dingen die altijd wel door mijn hoofd spelen.”

Hoe blijf je jezelf vernieuwen?

“Door meer te zijn dan alleen de zanger. Door constant na te denken over de volgende stap. Over hoe je je onderscheidt van al die anderen. Voor jou tien anderen, weet je. Het gaat goed, maar ik heb het gevoel dat er nog genoeg zieltjes te winnen zijn. Die nieuwsgierigheid naar hoe alles beter kan, zat er vroeger al in en nu nog. En als je, zoals twintig jaar geleden, uit het niets naar nummer één gaat, dan heb je wel het besef dat alles kan. Toch?”

Ben je ook goed in je vervelen?

“Ik heb het uitgevonden zelfs! Als ik een week geramd heb, kan ik me ontzettend verheugen op gewoon, plof, op die bank en lekker buizen. Of bladeren door de Voetbal International. Ik kan onwijs goed niksen. En ik kan het ook periodes niet.”

Word je momenteel geleefd?

“Als ik in Nederland ben en de deur uit ga, kan ik helaas niks anders dan Guus Meeuwis zijn.”

In welk opzicht is die anders dan binnen?

“Die is bijna hetzelfde, gelukkig. Buiten de deur ben ik alleen van iedereen, dan is er reuring als ik ergens binnenkom. Maar ja, ik ben gewoon de vader van Teun die bij voetbal komt kijken. Er staat dan geen zanger aan de lijn.”

Denk je weleens: ik ga het roer omgooien?

Lachend: “Bijna elke dag. En dan ga ik toch weer hetzelfde doen.”

Hoe zou je het vinden als het stopt?

“Heel erg, maar ik weet ook dat die kans erin zit. Ik wil niet dat ik een jaar te lang doorga. Dat mijn allerlaatste stadionconcert halfvol zit. Dat moment wil ik voor zijn door zelf de regie te houden. Het liefst ga ik met de vlag in handen en beker omhoog d’r uit, en stop ik voordat de mensen zeggen dat ik moet stoppen.”

Maar eerst op naar het volgende jubileum?

“Eerst met de liedjes de hort op. Lekker touren en spelen met de band. Daar kijk ik naar uit, na zo’n overweldigend jaar vol confetti, vuurwerk en lekker eten. Laat mij maar even rustig rondbanjeren. Genieten. Toekomstideeën genoeg.”

Het hele interview met Guus Meeuwis lees je in VIVA 41! Je kunt het blad hier online bestellen of verder lezen op Blendle

Tekst: Marloes Teerenstra
Beeld: Anke van der Meer
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.