Halina Reijn: ‘Voor sexueel contact ben ik bang’

Als puber was Halina Reijn (38) naar eigen zeggen ‘wit, dun en plat, met lange ledematen.’ Maar inmiddels is ze behoorlijk blij met haar lijf. En met dat lijf switcht ze heel soepeltjes tussen een sexy fotoshoot en de rol van brave huismoeder Karin in de romkom ‘Pak van mijn hart.’.

Het centrale thema van ‘Pak van mijn hart’ is, zoals dat hoort in een romkom, love, sweet love. “Klopt, absoluut. Je wordt op je wenken bediend als het daarover gaat. In mijn eigen liefdesleven is het een stuk minder levendig, haha. Ik ben heel druk met mijn werk, reis de hele wereld over met toneel, ben bijna nooit thuis. En als ik eens thuis ben, doe ik meestal een film. Het is moeilijk om als zigeuner een fundament op te bouwen. Soms is er wel iets, maar vluchtig. Dat is een beetje de rationele analyse ervan.”

In ‘Pak van mijn hart’ wordt ons het perfecte plaatje voorgeschoteld. Hoe pas jij daarin? “Nou, niet. Dat vind ik soms wel jammer. Ik merk dat ik gevoelig ben voor het verhaal dat ik mezelf vertel: dat je een gezin moet hebben en een man. Als ik dat plaatje niet in mijn hoofd had, zou ik supergelukkig zijn. Ik heb een geweldige vriendengroep, mag veel verschillende dingen doen, kom overal. Mijn zus heeft een heel ander leven, met een geweldige man en drie kindjes, maar zij zou niet al die activiteiten kunnen ontplooien die ik doe. Dat vind ik een leuke spiegel: ik ben jaloers op haar, zij op mij. Het gras is altijd groener bij de buren.”

Als kind was je, ik citeer, ‘wit, dun, plat, met lange ledematen: een nerd.’ Heb je weleens getwijfeld of het nog goed zou komen? “Ik was dat meisje dat niet werd gekozen bij gym. Niet echt blij, getroebleerd, streberig, altijd hoge cijfers willen halen. Ik voelde me totaal niet vrouwelijk en vond mezelf maar raar. De omslag kwam toen ik tijdens de vooropleiding Theater in Groningen verliefd werd op Daan Schuurmans. Ik dacht: ik kom vast niet voor hem in aanmerking, want ik ben een witte, eigenaardige nerd, en hij was in die tijd de macho van de stad, de mooie man. Maar juist hij zag me heel erg als vrouw. Dat vond ik fantastisch, het was voor mij de ultieme bevestiging. Zeker omdat hij zo’n hunk was.”

Heb je daarna gebruikgemaakt van je looks? “Daar heb ik zeker mee geëxperimenteerd: als ik zulke kleren aantrek, mijn haar losgooi of lippenstift draag, kijken de mannen naar me. Niemand had me ooit uitgelegd hoe dat werkte, dus moest ik het zelf ontdekken. Verder dan wat flirten ging het trouwens niet, want ik was heel bang voor sexueel contact. Dat heb ik nog steeds. Mensen denken dat ik een nymfomane ben omdat ik in mijn rollen heel erg at ease ben, maar dat kun je vergelijken met een schilderij waarvoor je naakt poseert: je weet dat er geen echte sexuele handelingen gaan plaatsvinden. Het is het minst sexuele wat er is, want het gaat niet gebeuren, het is nep. Daardoor kan ik me op het toneel of de set volledig overgeven. Sex in de privésfeer vind ik ontzettend intiem, het komt zo dichtbij, het komt letterlijk in je. Dan moet het wel een heel bijzonder iemand zijn.”

Benieuwd naar het volledige interview met Halina? Die vind je in de dubbeldikke VIVA, die vanaf vandaag in de winkels ligt.

TEKST MADELIEF PRIEM | FOTO’S JANEY VAN IERLAND