Hans Klok is een perfectionist

Hans Klok vraagt het uiterste van zichzelf, maar zijn lichaam kan het soms niet bijhouden. Zijn nieuwe show The New Houdini is sinds 16 juli te zien in Carré. VIVA sprak met de illusionist over de dood van zijn vader, perfectionisme en paniekaanvallen.

In shock
Elf jaar geleden raakte Hans z’n vader in een coma. “Tien dagen lang pendelde ik nerveus heen en weer tussen mijn optredens en het ziekenhuis, met de hoop dat mijn vader wakker zou worden. Op de tiende dag kreeg ik een telefoontje: mijn vader was dood. Ik besefte het niet, was in shock.”

“Mijn vader was de stuwende kracht achter mijn bedrijf. Mijn droom was ook zijn droom geworden. Dat gaf me nog meer verantwoordelijkheidsgevoel. Ik mocht de boel nu niet verkwanselen. Verscheurd door verdriet sleepte ik me dagelijks naar het theater. Ik droom heel vaak over mijn vader. Dan leeft hij en zijn we samen bij een optreden. Ik geloof dat zijn ziel nog leeft. Waar dan ook.”

Zijn kindjes
Hij geeft toe dat hij een perfectionist is die weleens uit zijn vel kan springen. “Normaal gesproken ben ik geen kwaaiig iemand. Maar mijn shows zijn mijn kindjes, die moeten goed zijn. Als er iets fout gaat doordat iemand van mijn team niet goed heeft opgelet, kan ik heel kwaad worden.”

Paniekaanvallen
Zijn lichaam kan zijn drukke geest soms niet bijhouden. “Tijdens een radio-interview in Duitsland, in de periode na het overlijden van mijn vader, zakte de diskjockey ineens heel ver weg in mijn beeld. Ik zag zijn lippen bewegen, maar hoorde niets meer. Ik krijg een hartaanval, dacht ik angstig. Na een check-up in het ziekenhuis bleek ik last te hebben van hyperventilatie.”

“Op dat soort momenten domineert de adrenaline. Tijdens een paniekaanval maakt mijn geest overuren, terwijl mijn lichaam stilzit. Daarom ga ik nu hardlopen als ik een aanval krijg, of ik ren tien keer de trap op en neer. Dan klopt mijn actie bij mijn hoofd.”

Lees het volledige interview in Viva 31 die vanaf woensdag 24 juli in de winkels ligt.