Hoe het forum je leven kan veranderen: met z’n allen zwanger

Voor sommigen is een forum een of andere praatgroep op het internet. Voor veel anderen is het een uitlaatklep, steunpunt of zelfs hulpmiddel in nood. Soms leveren online communities meer op dan je zou denken: vrienden en vriendinnen voor het leven, lotgenoten en zelfs liefde. Voor Kyra91, sinds november 2014 op het VIVA-forum, is het leven niet hetzelfde zonder haar forum.

“Mijn vriend en ik waren dolblij toen ik zwanger werd. Ik was zo gelukkig met m’n zwangerschap, dat ik er op alle mogelijke manieren mee bezig wilde zijn. Daarom besloot ik eens op een forum te kijken en sloot me aan bij de groep ‘December baby’s’, allemaal uitgerekend in december 2014. Die groep bestond uit ongeveer 65 vrouwen, maar vanaf het begin was er al een harde kern. Elke dag kletsen we met elkaar over alledaagse dingen, maar ook over relatie, werk, familie, intimiteiten, vriendschappen, kinderen en zelfs het geloof. Je vindt lotgenoten waar je samen lief en leed mee deelt, niets blijft onbesproken. Het is grappig, want je kent elkaar eigenlijk niet, maar toch weet je alles van elkaar. We hebben allemaal verschillende leeftijden, van 22 tot 38, komen uit alle hoeken van het land en hebben de meest verschillende achtergronden. Toch app ik eerst deze meiden als ik met mijn handen in het haar zit, zoals die keer dat mijn zoontje niet aan de borst wilde. Ik kreeg meteen het advies om een lactatiedeskundige te bellen. Probleem opgelost!”

Babyboom

“Na een tijd besloot een van de meiden een groep op Whatsapp te openen, om makkelijker te kunnen kletsen. Ik twijfelde wel even of ik dat wilde, dan komt het wel erg dichtbij, maar besloot het toch een kans te geven. Ik zou nu nooit meer anders willen, ik raadplaag de app elke dag. Iedereen is zo lekker open minded en zo kunnen we makkelijk over alles kletsen. Van kwaaltjes, rare eetgewoontes, werk, relatie, liefde tot intimiteit. Maar vooral over onze kindjes, want dat heeft ons ten slotte bij elkaar gebracht. Tijdens onze zwangerschappen hebben we dan ook veel aan elkaar gehad. Lag je ‘s nachts wakker? Dan was er altijd wel iemand op de app, want we zaten allemaal in hetzelfde schuitje: van nachtelijke voeding tot slapeloze nachten én de bevalling. Dat laatste was een bijzondere ervaring, zelfs de mannen hielden ons op de hoogte tijdens de bevalling. De mannen zijn enthousiast over onze groep en zijn dankbaar dat we elkaar advies kunnen geven en dus niet altijd bij hen terecht hoeven. Hoewel er ook wel eens wordt geklaagd over ons overmatige WhatsApp-gebruik, haha!”

App-tantes

“Naarmate ik meer en langer contact had met mijn forumvriendinnen ging het knagen. Je weet hoe hun mannen eruitzien, van welke muziek ze houden en zelfs hoe de bevalling eraan toe zijn gegaan, maar hebt elkaar nog nooit ontmoet. Het was voor ons dan ook niet meer dan logisch om elkaar uiteindelijk in het echt te zien. Die eerste keer was wel spannend. Ik had verwacht dat het ongemakkelijk zou zijn, maar toen we eenmaal aan de praat raakten, ratelde het als vanouds door. Ik kan wel zeggen dat ik zestien geweldige vriendinnen heb te danken aan het forum. Naast serieuze zaken en luierpraat, hebben we enorm veel lol samen. We noemen elkaar dan ook wel app-tantes van onze kroost en zijn van plan ieder jaar samen te komen. Ik denk dat ik voor iedereen kan spreken, als ik zeg dat we heel nieuwsgierig zijn naar de toekomst en of we nog meer kindjes mogen verwelkomen. Ik kan me in elk geval geen leven zonder deze vrouwen meer voorstellen!”

Hoe een forum je leven kan veranderen: je leest er meer over in VIVA 27. Het tijdschrift ligt vanaf woensdag in de winkels, of kun je hier online bestellen.

Tekst: Babs Jansen
Beeld: Rachel Schraven