Hoofdredacteur Debby: ‘Hoogste tijd om ook in Nederland de derde sekse te erkennen, lijkt mij’

debby gerritsen

Al ruim voordat je het levenslicht ziet, krijg je een belangrijke rol toebedeeld. Eentje met grote gevolgen voor je naam, de verf van de kinderkamer en de kleur van de muisjes: blauw of roze. Tegenwoordig is het zelfs vrij normaal om een ‘gender reveal’-feestje te geven: een prenataal partijtje waarbij het geslacht van de ongeboren spruit tijdens het eten van de (roze én blauwe) taart wordt onthuld. Toch handig voor vrienden en familie om te weten welke kleur romper ze moeten kopen. Je bent een jongetje of een meisje, en daar zit niks tussenin. Ouders van wie de kinderen worden geboren met een intersekse-conditie (wat in Nederland maar liefst 85.000 keer per jaar voorkomt) moéten in Nederland gedwongen een keuze maken. Voor de wet besta je anders niet.

Hoogste tijd om ook in Nederland de derde sekse te erkennen, lijkt mij. Want ongeacht of je er blij mee bent, het is een rol waar je voor de rest van je leven aan vast zit. Natuurlijk is switchen van gender mogelijk, maar dat is nou niet de makkelijkste weg. Voordat je het weet zit een volwassen man met een pruik jou op prime tv belachelijk te maken, onder het mom van: we moeten er toch ook om kunnen lachen. Een discussie over gender is hard nodig want juist door elkaar minder krampachtig in een genderrol te duwen, is er meer ruimte om jezelf te zijn. We zijn in de eerste plaats mens, en dat moeten we niet vergeten. Kalinka Hählen houdt er in VIVA 9 een zinderend pleidooi voor.

Debby Gerritsen
Hoofdredacteur VIVA

Deze editorial is afkomstig uit VIVA 9-2018. De editie ligt in de winkel t/m 6 maart. Je kunt de editie ook hieronder online bestellen.

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER «