‘Ik hou zo veel van Jan Jaap dat ik hem een slippertje zou gunnen’

Ze probeert al jaren tevergeefs een gezin te stichten, maar toch is actrice Eva Duijvestein (38) sterker dan ooit. Ze speelt in de gloednieuwe serie ‘Gouden Bergen’, is nog altijd in de wolken met Jan Jaap van der Wal en heeft zichzelf een verlichte denkwijze aangeleerd.

“Ook al zitten we af en toe in zware tijden, de liefde voor elkaar wordt alleen maar groter. We proberen al heel lang kinderen te krijgen hè, wat inmiddels een heel medisch traject is geworden. Dat is soms erg verdrietig. We hebben al veel teleurstellingen moeten verwerken, maar ik ben heel dankbaar voor de chemie tussen Jan Jaap (check hier zijn nieuwe VIVA-tutorial!) en mij. Die zorgt ervoor dat het nooit té zwaar wordt. Sommige mensen groeien uit elkaar als het moeilijk wordt, wij groeien alleen maar naar elkaar toe.”

Eva Duijvestein praat rustig, met een bijna serene glimlach op haar gezicht en is niet bang om meteen, huppakee, de diepte in te gaan. En niet omdat ze wil koketteren of zichzelf ontzettend zielig vindt: “Ik geloof dat het als acteur, komediant of kunstenaar werkt om je ziel ergens in te leggen. Daarvoor moet je jezelf soms een beetje openstellen, zonder dat het ijdel wordt. Het is mooi om dingen te delen; we zijn allemaal maar struikelende diertjes die het leven proberen te leven.” En dan kun je daar met z’n allen maar beter het beste van maken, aldus Eva, die haar huidige staat van zijn omschrijft als ‘heel lichtvoetig’: “Mijn relatie gaat beter dan ooit, er komen leuke klussen aan en ik ben ontzettend blij met de SBS6-serie ‘Gouden Bergen’ die nu wordt uitgezonden: het gaat over vijf welgestelde vrouwen uit Bergen die allemaal in een crisis terechtkomen door de mannen in hun leven. In mijn geval is dat Jelka (van Houten, red.), want ik ben lesbisch.”

Was dit je eerste kennismaking met de vrouwenliefde?
Lachend: “Ja. Het was mijn eerste keer met een vrouw.”

Over de eerste kus met Jan Jaap zei je ooit dat je ‘moest wennen aan het gevoel’, omdat je door zijn hazenlip harde stukjes en littekens voelt. Hoe was het om te zoenen met een vrouw?
“Van tevoren heb ik het er met Jelka wel even over gehad, zo van: hoe gaan we dit aanpakken? Maar het ging eigenlijk vanzelf. Als je een man zoent, zit er altijd een soort spanning bij. Omdat ik die aantrekkingkracht bij een vrouw niet voel, was het heel vertrouwd. Er is geen baardhaard en het voelt heel zacht. Ik vond het eigenlijk wel lekker.”

‘Gouden Bergen’ is ontwikkeld door de makers van ‘Divorce’ en ‘Gooische vrouwen’. Is het lachen, gieren en brullen geblazen?
“Er zit humor in, er zit drama in, er zit liefde in. De problemen waarmee de vrouwen worstelen, zijn bigger than life, zoals de overgang van Plien (van Bennekom, red.). Maar door de manier waarop het wordt gebracht en gespeeld, is het heel geloofwaardig, geestig en herkenbaar. Over het algemeen ben ik niet heel enthousiast over de scripts die in Nederland worden geschreven, maar ‘Gouden Bergen’ heeft een eigenzinnigheid en eigenheid die je als kijker raakt.”

Neem jij elke nieuwe serie of film in overweging? Of hanteer je een zwarte lijst?
“Ik zeg best vaak ‘nee’ tegen rollen, maar heb geen checklist in mijn hoofd. In ‘Goede tijden slechte tijden’ zou ik niet zo snel gaan spelen, maar dat komt ook doordat ik als jong meisje al in ‘Onderweg naar morgen’ heb gezeten. Soaps zijn voor mij een gepasseerd station. Of ik iets wel of niet doe, is afhankelijk van het project en waar ik op dat moment in mijn leven sta.”

De meeste acteurs zijn blij als ze überhaupt werk hebben. Hoe komt het dat jij de luxe hebt om dingen af te wijzen?
“Ik kan het me permitteren omdat ik veel stemmen inspreek (in onder andere reclames voor Venus, Etos en Silan, red.). Dat doe ik al jaren en alleen daarvan zou ik al kunnen leven. Daarnaast heb ik vaak dingen in het vooruitzicht, zoals later dit jaar een toneelstuk bij tgECHO en volgend jaar de rol van Lady Macbeth in het toneelstuk ‘Macbeth’.”

Sommige mensen zullen denken: Eva heeft makkelijk praten, want ze heeft een rijke vent. Gaat alles bij jullie op een grote hoop?
Grinnikend: “Nee. Jan Jaap en ik hebben geen gezamenlijke bankrekening, ik heb mijn eigen potje. En een gouden berg met geld hebben we ook niet. Jan Jaap wil net als ik vooral projecten doen waarin hij enige ontwikkeling of verdieping kan vinden. Dat gaat bij ons voor het geld of de mate van succes. Bij Jan Jaap heeft dat als gevolg dat hij, anders dan de meeste andere cabaretiers, een show maximaal twintig keer speelt in plaats van tweehonderd keer. En daar word je niet rijk van.”

Hoe zit het met jullie open relatie?
“Nou, we hebben niet zo zeer een open relatie, want we zoeken het niet op. Maar het is wel zo dat ik niet bij Jan Jaap weg zou gaan als hij een keertje vreemdgaat. Dat weet hij ook. Ik hou zo ongelofelijk veel van hem dat ik hem dat zou gunnen. Het zou me wel raken, natuurlijk. En ik weet het ook liever niet. Maar ik ga niet bij hem weg.”

Meer lezen? De rest van het interview vind je in VIVA 15. Bestellen kan hier.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.