Imanuelle Grives: ‘Ik heb mijn winterbody nog’

Na het succesvolle eerste seizoen van de BNN-serie ‘Vechtershart’ komt er op 9 april een vervolg, waarin Imanuelle Grives (32) en 
ex-kooivechter Marloes Coenen (36) tegenover elkaar in de ring staan. Een gesprek over fit zijn, vechten en verliezen.

Wie Actrice Imanuelle Grives (32)
Bekend van Onder andere de film ‘Alleen maar nette mensen’, de televisieserie ‘Celblok H’, ‘Vechtershart’, ‘Expeditie Poolcirkel’, ‘Flikken Maastricht’, de film ‘Tuintje in m’n hart’ en het laatste seizoen van ‘Wie is de Mol?’.
Dit doet zij nu Veel! Er staan nieuwe producties gepland waar ze nog niets over mag zeggen. Maar vanaf zondag 9 april is de actrice als Selma te zien in het tweede seizoen van ‘Vechtershart’ bij BNN op NPO3. Stay tuned.

Het is twaalf uur, lunchtijd, als we in een fotostudio in Amsterdam hebben afgesproken. Terwijl Marloes de waterkoker aanzet en iedereen van thee voorziet, pakt Imanuelle een paar plastic Tupperware-bakjes uit haar tas. “Ik moet nog even ontbijten, hoor.”

Wat heb je meegebracht?

“Dit is kokosyoghurt, echt fantastisch. Geen gluten, geen soja. Gewoon bij de Appie, wil je proeven?”

Lekker. Ben je op dieet?

“Nee, ik eet alles. Ik voel me alleen een beetje ziekig. Sinds 
vorige week heb ik last van een stevige hoest en omdat ik 
vroeger tuberculose heb gehad, ben ik dan meteen helemaal gestrest. Ik moet dus weer even extra goed voor mezelf zorgen.”

Hoe doe je dat?

“Bewuster met m’n lichaam bezig zijn.”

Heb je jezelf flink moeten afbeulen voor ‘Vechtershart’?

“Enorm. Maar de serie is alweer een aantal maanden geleden opgenomen. Daarna verrekte ik m’n kniebanden, dus nu ben ik helemaal uit m’n sportritme. Ik zit nog in mijn winterbody, haha.”

En dat houdt in?

“Plus vier kilo en een stuk minder droog. Maar dat vind ik niet erg. Ik heb het constant koud, ik heb zelfs nu nog een thermoshirt aan, dus die paar kilo erbij had ik mezelf afgelopen maanden toegestaan.”

Ga je toewerken naar een ‘zomerlijf’?

“Ja, met een paar simpele, makkelijke veranderingen in mijn 
dieet. Mijn tip om summerproof te worden: voeg aan alles 
gestoomde groente toe. Bij de toko kun je een bamboemandje halen. Dan doe je een centimeter water in een pannetje, bamboemandje erin, lekkere groentjes erop en binnen vijf minuten ben je klaar. Bij mij werkt dit zó goed.”

Hoe blijf je verder in shape?

“Ik moet echt weer gaan sporten. Dus binnenkort ga ik een lesje sparren, als een kickbokser tekeer: lekker!”

Marloes: “Je ziet er nu al mooi uit, Ima. Je benen en armen zijn echt gespierd hoor.”

Imanuelle: “Nou, dank je wel.”

Marloes, hoe voel jij je?

“Ik voel me momenteel niet gezond. Kijk, m’n armen zitten 
helemaal onder de uitslag.”

Hoe komt dat?

“Door alle emoties van afgelopen maand.”

Op 4 maart heb je in Amerika na ruim zestien jaar je 
carrière als MMA-vechter afgesloten. Waarom nu?

“Ik besefte dat het niet meer ging. Ik heb mijn lijf kapotgemaakt. Op mijn 21e kreeg ik pfeiffer en tegelijkertijd last van spasme. Na elke training kwam ik uitgeput thuis, ging op de bank liggen en kreeg stuiptrekkingen. Ik hyperventileerde en maakte er ook geluid bij. Een neuroloog dacht dat ik Gilles de la Tourette had, maar andere artsen spraken dat weer tegen. Ik heb het volledige medische en alternatieve circuit gezien. Sportartsen, neurologen, acupuncturisten: allemaal hebben ze testen gedaan. Er kwam niks uit. Totdat ik bij een neuropsycholoog kwam die een oud-bokser was. ‘Je bent overtraind, al tien jaar,’ zei hij. Het was 2012, en rust was de enige remedie.”

Toch ging je nog vijf jaar door.

“Ja. Ik trainde terwijl ik moe was, moest tijdens wedstrijden 
regelmatig bijna overgeven in de kooi. En ik was steeds bang 
dat ik een shakeaanval zou krijgen. Maar ik ging gewoon door, want dat had ik besloten. Elke dag werd ik misselijk wakker. 
Mentaal heb ik een paar keer echt diep gezeten. Ik dacht: als 
het nu voorbij zou zijn, is het prima. Niet omdat ik depressief was, het was gewoon totale uitputting.”

Imanuelle: “Heftig man.”

Marloes laat een litteken zien bij haar rechteroor. “Vier jaar geleden kreeg ik een gezwel in mijn speekselklier. Ik denk zelf dat dat is gekomen doordat ik al die jaren mijn lichaam pushte om toch door te gaan, terwijl het zo kapot was.”

Je hebt hier nooit over gesproken.

“Ik kon en mocht mijn emoties niet tonen. Vechten was voor mij het mooiste wat er was. Als andere vechters wisten wat er écht in mij omging, dan zouden ze me pakken op m’n zwakke plek. Dus bleef ik in stilte afwachten op een pilletje en hoopte dat het overging.”

Het hele interview met Imanuelle lees je in VIVA 14. Het nummer ligt van woensdag 5 t/m dinsdag 11 april in de winkel of kan je hieronder online bestellen. Het artikel is ook te lezen op Blendle.

»Bestel VIVA online | Klik hier «