Douwe Bob: ‘Ik heb niets tegen regels, behalve als ze nergens op slaan’

douwe bob

Douwe Bob Posthuma (21) verovert op 5 mei als Ambassadeur van de Vrijheid heel Nederland. En dus voelden wij hem aan de tand over zijn eigen vrijheid.

Wat betekent vrijheid voor jou?

“Fucking veel. Is er iets belangrijkers dan vrijheid? Dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Ik vind het te gek dat ik die gedachte straks mag vertegenwoordigen. En oké, ik vind het stiekem ook te gek dat ik die helikopter in mag.”

En als je vrijheid naar je eigen leven vertaalt?

“Dat je in ons land voor je seksuele geaardheid kunt uitkomen. Nou ja, soort van, want we zijn er nog niet. Ik ben overigens hetero, laat ik dat vooropstellen. Ja, ik heb een experimentele fase gehad. Maar ik ben erachter dat ik toch echt van vrouwen hou.

In mijn jeugd heb ik ook veel vrijheid gekend. Ik heb een vrije opvoeding gehad, zowel bij mijn moeder als bij mijn vader thuis. Ik heb bijvoorbeeld nooit een avondklok gehad, maar ik wist heel goed hoe ik met die vrijheid moest omgaan. Nog steeds trouwens. Ik ben allergisch voor autoriteit. Dat andere mensen me vertellen wat ik wel en vooral niet moet doen. Ik heb niets tegen regels, behalve als ze nergens op slaan. Vorige zomer zat ik met een paar vrienden buiten een biertje te drinken. Kwam er opeens een agent die zei dat dat niet mocht, en hij schreef meteen een prent uit. Dan denk ik: jongen, waar ben je mee bezig? Drink er gewoon gezellig een met ons mee.”

Wil je MEER Douwe Bob? Sla dan nu de nieuwe VIVA (nr. 19) open. Tot 6 mei in de winkel! 

Bron: VIVA 19
Beeld: Sjoerd Geuke