Ionica Smeets: ‘Als ik iemand mee uitvroeg, zeiden ze altijd nee’

De getaltheorie? Ingewikkelde rekensommen? Wetenschapsjournalist Ionica Smeets (34) ziet de wereld graag door een wiskundige bril. Je zag haar de laatste tijd vast voorbijkomen op tv of in Volkskrant magazine. De überwiskundige over monogamie, buiten de boot vallen en een nieuwe baby.

Waarom wil jij graag vrouwen enthousiasmeren voor wiskunde? “Als een vrouw zegt dat ze wiskunde wil gaan studeren, stuit ze vaak op weerstand vanuit haar omgeving: ‘Dat is toch een mannenwereld.’ Je moet stevig in je schoenen staan om je daar niks van aan te trekken. Daarnaast geldt voor iedereen dat je als scholier niet snel met wiskunde in aanraking komt als je ouders niet uit de exacte hoek komen. Mijn vader is natuurkundige en heeft mij alle studiemogelijkheden laten zien, daar heb ik zelf wiskunde uit gekozen. Ik wil dat iedereen weet dat die optie er is.”

Had je ooit gedacht dat je bekend zou worden? “Nee. De eerste dagen na de uitzending van ‘Zomergasten’ vond ik het moeilijk om naar buiten te gaan. Ik stond op het station in Leiden op een vriendin te wachten. Binnen een paar minuten was ik door vier mensen aangesproken die me herkenden. Ik vind het leuk als mensen mij waarderen om wat ik doe. Maar bekend zijn omdat je toevallig met je hoofd op tv komt, voelt zo betrekkelijk. Dat kan zo weer over zijn. Wat ik fijn vind, is dat mijn vrienden en familie zeggen dat ik op tv precies zo ben als in het echt.”ionica

Hoe dacht je als puber over de liefde? “Daar zag ik naïeve romantische beelden bij: hand in hand door de branding lopen. Ik wilde graag een vriendje. Als ik een jongen leuk vond, belde ik hem op en vroeg hem mee uit. Ze zeiden altijd: ‘nee’. Dan droop ik snel af. Toen ik eenmaal studeerde, vroeg de populairste jongen van de middelbare school mij ineens mee uit. Ik vond hem superstom, maar zei toch ja, omdat het me de grap van de eeuw leek. De allergaafste jongen die mij, de sukkel van de school, mee uit vroeg. Na een uur met hem doorgebracht te hebben, dacht ik: fuck, hij is eigenlijk heel leuk. We hebben anderhalf jaar verkering gehad. Het was een opsteker; in de jaren daarna heb ik veel vriendjes gehad.”

Een wilde periode? “Dat was het plan. Op een avond dacht ik: ik ga eens een onenightstand doen. Uit de disco in Delft sleepte ik een heel knappe jongen mee naar huis. Toen we voor mijn voordeur stonden, besefte ik dat ik hem heel leuk vond. Het leek me zonde om het bij een nacht te houden. Ik vroeg: ‘Eigenlijk wil ik verkering met je, kunnen we niet volgende week naar de film?’ Na enige aarzeling stemde hij in. Het mondde weer uit in verkering, een paar maanden dit keer. Ik werd snel verliefd, maar dat gevoel was ook snel weer over. Of je die periode nou wild kunt noemen. Als je een paar jaar lang twee à drie vriendjes per jaar hebt, zit je zo aan de vijftien verkeringen.”

In eerdere interviews sprak je uit dat je niet in monogamie gelooft. “Veel mensen hebben het naïeve idee dat als je verliefd wordt op een ander, je relatie niet goed is. Als je jaren samen bent, is het niet continu halleluja. Er zijn ook momenten dat je moe bent en alles op routine draait. Dan is het heel makkelijk om verliefd te worden op iemand die net die twee eigenschappen heeft die je op dat moment in je partner mist. Ik ben wel eens verliefd op een ander geworden, maar benaderde dat rationeel: ik ga echt niet m’n relatie verkloten voor een bevlieging van twee maanden. Dat is een keuze.”

Bekijk het backstage filmpje waarin Ionica haar carrièretip onthult!

Het hele interview met Ionica lees je in VIVA41, die vanaf 1 oktober in de winkel ligt.
TEKST JASMINE GROENENDIJK | FOTO’S HÜSNE AFSAR