Jacqueline Govaert: “Het leven was te vol, dat moest stoppen”

jacqueline govaert

Na de break-up van Krezip – vijf jaar geleden alweer – bracht Jacqueline Govaert een solo-album uit. Toen was het stil rondom de zangeres, heel stil. Gelukkig verbreekt Jacqueline deze week de stilte met de release van haar tweede album, Songs to Soothe. VIVA sprak met haar.

Vol leven
“De rust die ik had was erg fijn. In 2009 brachten we The best of-cd met Krezip uit, intussen was ik zwanger, een jaar later kwam mijn eerste soloalbum en in datzelfde 2010 kreeg ik nóg een kind. Het ging allemaal maar door. Op een gegeven moment wilde ik echt rust en heb ik tegen de platenmaatschappij gezegd: ‘Laat me maar even, ik ga nu een tijdje voor mijn kinderen zorgen, heel veel piano spelen en proberen uit te zoeken wat ik echt wil.’ Het leven was vol, ik was zo aan het rennen, dat moest stoppen.”

Rouwen met au
Op de nieuwe cd van Jacqueline staan veel liedjes over troost. “Ik zie bij vrienden en vriendinnen dat hun onbevangenheid ook verdwijnt. Er gebeuren heftige dingen. Mijn man verloor twee jaar geleden heel plotseling zijn vader. We waren daar natuurlijk allemaal om aan het rouwen maar voor Ivo was het het rauwst, met a-u dus. Ik hou zo veel van hem waardoor ik dat heel erg meevoelde. In die tijd gingen we vaak samen lunchen. Even de boel de boel laten met een wijntje erbij. En op een middag kwamen we thuis en zag ik in zijn ogen de leegte en het verdriet. Meteen daarna heb ik het liedje ‘Songs to soothe’ geschreven. Ik denk dat troosten een van de mooiste dingen is die muziek kan doen.

Lekker klooien
Het is natuurlijk – na jarenlang gespeeld te hebben in een band – wel even wennen voor Jacqueline om solo bezig te zijn. “Ik vind het heerlijk om alleen aan een liedje te klooien, zonder dat anderen zich er mee bemoeien of er meteen een mening over hebben. Het leven is heel overzichtelijk nu. Maar tegelijkertijd mis ik het ook wel dat je als team ofwel heel veel succes hebt ofwel op je bek gaat. Met Krezip was het altijd heel erg ‘met z’n allen’. Als ik nu jonge bandjes zie, herken ik dat gevoel en vind ik dat ook weer heel leuk. Maar dan denk ik: ja, dat heb ik gedaan, nu is het tijd voor iets nieuws.”

Meer lezen? Het hele interview met Jacqueline lees je in VIVA13, die vanaf woensdag 19 maart in de winkel ligt.

Beeld: Rachel Schraven