Javier Guzman: “Ik ben klaar met die oude Javier”

javier guzman

Hij kampte jarenlang met een drank- en drugsverslaving en joeg de ene na de andere collega tegen zich in het harnas. Maar nu is het genoeg. De 2.0-versie van Javier Guzman (37) staat met ‘Absurd verlicht’ als herboren op het podium.

Je zegt dat het tijd is om de waarheid op tafel te leggen. Niet alleen in je voorstelling, maar ook in het boek dat volgend jaar verschijnt. Waarom is dit het moment om open kaart te spelen?

“Het is begrijpelijk, maar mensen hebben een verkeerd beeld van mij. Dat van onnadenkende rouwdouwer. Weet je, haters zullen altijd blijven haten, wat je ook doet. Zelfs als je een bejaarde helpt met oversteken, zullen ze je haten. Ik heb van jongs af aan geleerd om verbaal van me af te bijten. Ik ben goed met woorden, dus kan ik hard en heftig overkomen. Althans, zo was ik. Nu heb ik geleerd om het volledig van me af te laten glijden. Ik moest het doen: de waarheid spreken. Over mezelf, mijn verleden, maar vooral over mijn toekomst.”

Je bent al een tijd clean. Hoe gaat het met je?

“Heel goed. Ik heb er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt. Ik maak een theatershow en acteer voor een camera. De rest doet niet ter zake. Ja, ik heb een ziekte die verslaving heet en zal die de rest van mijn leven houden. Maar zit er nog iemand te wachten op dat verhaal? Ikzelf in elk geval niet. Het is tijd voor een nieuw verhaal. Vandaar ook de titel ‘Absurd verlicht’. Het is Javier Guzman 2.0. Ik ben klaar met die oude Javier.”

Waar vind jij je geluk?

“Er zit een nieuw vuur in me. Misschien wel het meest in de gedachte dat het allemaal nog moet beginnen. Dan kun je zeggen: goh, redelijk laat op je 37e. Maar het is nu of nooit. In deze try-outfase van de voorstelling kan het geluk zitten in een goed getimede grap. Dat je voelt dat het klopt. Laatst merkte ik tijdens een voorstelling dat de angst het weer overnam. Ik zei toen tegen mezelf: waarom sta je het zo op te blazen? Haal gewoon even adem. Dat was een groot moment voor mij. Ik voelde de angst uit mijn lichaam vloeien, en kon weer genieten.” Je draait er de hele tijd omheen. Wat is er precies in je leven gebeurd, waardoor je alles anders wilt gaan doen? Wat was je eyeopener? “Dat is een jaar en drie maanden geleden gebeurd. Ik ben er nog niet klaar voor om het wereldkundig te maken, het moet nog even van mezelf blijven.” Kun je er echt niets over kwijt? “Nee. Het betekent zo veel voor me. Als het straks op straat ligt, raak ik het misschien weer kwijt. (Zwijgt.) Het klinkt misschien vaag en zweverig, maar ik heb heel lang het licht niet willen zien. In de tien jaar dat ik met die verslavingen kampte, ben ik blind geweest. (Zucht.) Ik heb in die tijd voor volle zalen gestaan, maar het voelde niet goed. Ik ben extreem gevoelig voor energieën. Als het publiek na afloop van de show begon met applaudisseren, voelde ik me niet trots of gelukkig. Dan voelde ik dat er iemand in het publiek zat die daar niet met overtuiging zat, die ziek was of er geen zin in had. Daar kon ik nachten van wakker liggen.”

Het hele interview met Javier lees je in VIVA 1, die vanaf woensdag 31 december in de winkels ligt!
TEKST ANNEMARIE VAN LOOIJ | FOTO’S SJOERD GEUKE