Jelka van Houten: ‘Ik ben ook heel goed in alleen zijn’

Jelka van Houten (38) is single moeder, maar alleen is ze geenszins. Ze ziet haar vrienden liefst wekelijks, of dat nu voor een openhartig gesprek is of om samen een Ikea-kast in elkaar te zetten. “Het zijn toch mijn partners op een bepaalde manier.” Maar alleen zijn vindt ze eigenlijk ook heel 
fijn.

Interview Jill Waas | Foto’s Maaike van Haaster

Heb jij een vaste girlsquad of ben je meer van de losse vriendinnen?

“Ik heb een stevige groep met goede vriendinnen. De meeste vrienden ken ik uit mijn Filmacademie-tijd en die kennen elkaar ook allemaal weer, dus dat is wel een vast groepje. Al zien we elkaar natuurlijk ook los van elkaar. Ik ben gek op mijn vriendinnen, heb echt een klankbord aan hen. Het zijn op een bepaalde manier toch je partners. Zeker mijn beste vriendin Anna, haar kan ik echt niet missen. Ik heb méér heel goede vriendinnen, maar met Anna is het een soort sisterhood, het voelt alsof zij familie is.”

Was die klik er meteen toen je haar ontmoette?

“Anna en ik vonden elkaar eigenlijk een beetje eng in het begin. Ik dacht: die kijkt dwars door me heen. Maar dat is vaak zo, de mensen die je triggeren, die je spannend vindt, dat zijn vaak de juiste personen, en zo ook Anna, want ze werd mijn beste vriendin. We hebben met z’n tweeën een klusbedrijfje gehad, waarbij we decorbouw deden op filmsets. Toen dat stopte, heb ik haar meegenomen in mijn zangavonturen en we hebben zelfs nog een theatertourtje samen gedaan. Ik zou heel graag een keer een cd met haar opnemen.”

Vind je het fijn om regelmatig vrienden om je heen te hebben?

“Ik zie mijn vrienden het liefst meerdere keren in de week, dan proberen we even samen te eten, een avondje goed bij te praten, een weekendje weg te plannen, of we gaan samen met de kinderen naar het strand. Sowieso is er continu contact: we bellen, sms’en en mailen de hele week door. Ik ben echt een vriendenmens. Wat niet wil zeggen dat ik altijd mensen om me heen moet hebben, want ik vind het ook fijn om alleen te zijn. Ik ben daar eigenlijk heel goed in, dan ga ik bijvoorbeeld een avondje goud omsmelten en kettinkjes maken, heerlijk vind ik dat.”

Hoe ben jij zelf als vriendin?

“Dat zou je eigenlijk aan mijn vriendinnen moeten vragen, mijn band is met ieder van hen weer anders. Ik ben in elk geval trouw, ik heb mijn vriendinnen heel hoog zitten; op goede vriendschappen moet je zuinig zijn. Ik denk dat ik wel pittig en confronterend kan zijn, je maakt toch ieder op je eigen manier dingen mee en verschilt van karakter. Maar ik hoop dat anderen mij beschouwen als een goede vriendin.”

En in moeilijk periodes, ben je dan iemand die erg leunt op vriendinnen of los je het liever zelf op?

“Natuurlijk zijn mijn vrienden er dan om me te steunen. Dat is denk ik de essentie van vriendschap: dat je er gewoon bent voor elkaar. Ik ben iemand die veel met haar vriendinnen deelt, er is niet zo snel iets wat ik niet tegen hen zou durven zeggen. We hebben altijd open gesprekken, zonder vooroordelen en schaamte. Ik vind het belangrijk om hun mening te horen, al ben ik het er misschien niet altijd mee eens. Uiteindelijk los ik mijn problemen zélf op, maar die ondersteuning is fijn.”

Hoe vind je genoeg tijd om iedereen 
te zien met een gezin en een drukke carrière?

“Dat hangt heel erg af van mijn draaiperiode. Ik heb nu bijvoorbeeld veel vrij en dan kan ik juist vaker afspreken dan iemand die een vaste baan heeft. En ja, soms zijn er periodes dat ik drukker ben, maar dat compenseer ik dan later weer. Ik ben zelf ook niet zo van ‘je hebt me niet gebeld’, het is altijd goed, en gelukkig staan mijn vrienden er ook zo in. Als je drie maanden wat minder van iemand hoort, zal dat wel een reden hebben, ik heb daar geen problemen mee.”

Heb je ook mannen in je vriendengroep?

“Jazeker, ik heb best veel mannelijke vrienden, altijd gehad. Voor mij maakt het niet zo’n verschil of ik met een man of een vrouw bevriend ben. Bevriend 
zijn met een man heeft zelfs een meerwaarde, want zij bekijken de dingen 
toch weer anders.”

Is het nooit ingewikkeld, dat er een zekere spanning tussen jullie is?

“Nee, ik vind het altijd zo gek als mensen zeggen dat een vriendschap tussen een man en een vrouw niet kan. Een van mijn beste vrienden is een man, en die relatie heeft helemaal niets met spanning te maken, we hebben gewoon een connectie. Ik doe ook geen andere dingen met hem dan met mijn vrouwelijke vrienden. Soms timmer ik met mijn beste vriendin een Ikea-kast in elkaar, terwijl ik met mijn beste vriend lekker sta te kokkerellen, daarin zijn we allesbehalve stereotype.”

Hoe vind je genoeg tijd om iedereen 
te zien met een gezin en een drukke carrière?

“Dat hangt heel erg af van mijn draai-
periode. Ik heb nu bijvoorbeeld veel vrij en dan kan ik juist vaker afspreken dan iemand die een vaste baan heeft. En ja, soms zijn er periodes dat ik drukker ben, maar dat compenseer ik dan later weer. Ik ben zelf ook niet zo van ‘je hebt me niet gebeld’, het is altijd goed, en geluk-kig staan mijn vrienden er ook zo in. Als je drie maanden wat minder van iemand hoort, zal dat wel een reden hebben, ik heb daar geen problemen mee.”

Zijn je vriendschappen door de jaren heen erg veranderd, ook nadat je 
kinderen kreeg?

“Sommige vriendschappen veranderen puur doordat jij kinderen hebt en anderen niet, dan is het soms wat lastiger om iets te plannen. Maar ik heb nog steeds dezelfde constante vriendengroep als 
jaren terug. Eigenlijk ben ik niemand kwijtgeraakt in al die tijd. Het moederschap heeft alleen maar tot méér ver-
dieping geleid in mijn vriendschappen. 
Je maakt dezelfde dingen mee en groeit daardoor met elkaar mee.”

Ben je selectief met nieuwe vriendschappen of sta je juist open voor
contacten?

“Ik maak best makkelijk vrienden en vind het heel erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Soms heb ik tijdens een project een enorme klik met iemand en vind ik het jammer als het afgelopen is, omdat ik die persoon graag nog even bij me had willen houden. In een ander leven, waarin je onbeperkt de tijd zou hebben, zou je elkaar vaker zien. Maar 
op een gegeven moment heb je geen ruimte meer om nieuwe vriendschappen aan te gaan, omdat je de mensen om je heen ook genoeg aandacht wilt geven. 
Ik vind het een rijk gevoel om zoveel 
leuke mensen te ontmoeten, vaak denk ik: jeetje, wat tref ik het toch. Ik heb ook veel Amerikaanse schrijversvrienden, die ik weinig zie, maar het is toch fijn dat ik weet: op die kant van de aardbol zit ook nog een heel leuk iemand, die ik hopelijk nog eens tegenkom.”

Voor wie het niet weet: je bent naar Memphis en Nashville gegaan voor je album ‘Hard place for a dreamer’.

“Ja, het was al lang een grote wens van me om daar muziek te maken en op te nemen. Mijn passie ligt echt bij muziek, omdat het zo persoonlijk is, en dit was een droom die ik geprobeerd heb te 
verwezenlijken.”

Je kreeg lovende kritieken en ook aanbiedingen om daar te zingen. Heb je nooit overwogen om wat langer naar de VS te gaan om te zien wat je daar kunt bereiken?

“Nee, mensen denken altijd dat iedereen iets ambieert in het buitenland, maar ik hoef niet zo nodig een nieuw leven daar. Ik vind het heel leuk om een paar weken naar Amerika te gaan, met vrienden te spelen, te schrijven en optredens te doen. Of een Engelse serie te maken, zoals ‘Fresh meat’. Maar als je echt een carrière in het buitenland wilt, kom je in een heel andere wereld terecht en moet je je hele bestaan omgooien. Ik heb twee kinde-
ren, die hier hun eigen leventje hebben. Eigenlijk is het voor mij perfect zoals het nu is: ik wil zo veel mogelijk avonturen in het buitenland beleven, maar heb daarnaast lekker mijn thuis in Nederland.”

Je bent nu te zien in de film ‘Hart beat’ die gaat over je hart volgen en vertrouwen op je gevoel. Ben jij iemand die dat altijd doet?

“Ik ga af en toe iets te veel op mijn gevoel af. Eigenlijk doe ik alles op intuïtie. Voelt het wel of niet goed. Op basis daarvan neem ik mijn beslissingen. En als dat een idiote keuze is, zien we dat later wel. Ik geloof niet dat je echt foute beslissingen kunt maken. Als het niet uitpakt zoals je had gehoopt, kun je daar ook weer een 
les uit halen. Ik ben niet iemand die een 
strategisch plan maakt voor z’n carrière. Ik wil de tijd die ik weg ben van mijn kinderen gewoon zo fijn mogelijk besteden.”

Heb je ook voorbeelden van projecten waarbij je intuïtie boven ratio verkoos?

“Ik heb een tijdje terug ‘nee’ gezegd tegen een Shakespeare-stuk. Heel veel mensen verklaarden me voor gek. ‘Het is juist een goede stap voor je carrière,’ zeiden ze. 
Het was een te gek aanbod met een heel goede regisseur, daarom was mijn eerste reacties ook: wauw! Maar toen begon ik 
te denken: ga ik dit nu doen omdat ik mezelf vereerd voel dat ik ben gevraagd of doe ik het omdat het echt bij me past? 
Dat laatste was niet het geval, het voelde niet goed en het was voor mij een te grote stap, iets waar ik nog niet aan toe was. 
Zij dachten dat ik het zou kunnen, maar ik twijfelde daarover en had te veel het 
gevoel dat ik iets moest bewijzen en iets moest laten zien wat ik niet ben. Dus heb ik het afgewezen.”

Had je daar later spijt van?

“Nee, want gek genoeg kwam vlak daarna ‘Jeuk’ voorbij, wat veel beter bij me paste, en kreeg ik de kans om in de Britse serie ‘Fresh meat’ te spelen. Maar het was desondanks een spannende beslissing, ik had toen net een huis gekocht en mijn andere huis nog niet verkocht. Een behoorlijk slecht moment om ‘nee’ te zeggen tegen een baan. Maar ik denk dat ik toch eerder voor het plezier ga dan voor het smaakpolitiewerk, ik houd meer van die lichtheid. Niet dat ik serieuze dingen altijd uit de weg ga, integendeel. Maar ik zal nooit 
zeggen: ‘Ik ga niet in een spelletjesshow staan, want dat is niet chic voor mijn cv.’ Ik ben niet wars van entertainment.”

Jelka speelde eerder al in ‘Gouden Bergen’. Check hier de eerste aflevering. 

 

Dit artikel is afkomstig uit VIVA 41. Abonnee worden of een losse editie van VIVA bestellen? Klik hieronder:

»Bestel VIVA online | Klik hier «